Home ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουριάς-2

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουριάς-2

Η μουριά είναι διάσημη για την πλούσια σκια που δημιουργεί το πράσινο φύλλωμά της κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και φυσικά για τους νόστιμους καρπούς της.

To κλάδεμα είναι μία πολύ σημαντική φροντίδα στην καλλιέργεια της μουριάς, για να βοηθήσουμε τη βλάστηση του δέντρου και, εφόσον το επιθυμούμε, να αυξήσουμε την καρποφορία του.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μουριάς που φυτεύονται για διαφορετική χρήση, άλλοτε καλλωπιστική για το φύλλωμα τους και άλλοτε παραγωγική για σχηματισμό καρπών.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως αν αφήσουμε ακλάδευτη την καλλιέργεια της μουριάς, θα αναπτύξει μεγάλο ύψος και πυκνούς βλαστούς που οδηγούν σε εξασθένηση του δέντρου.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μουριάς και πώς κλαδεύουμε τις μουριές κατά περίπτωση για έχουν πλούσιο φύλλωμα και πολλούς καρπούς.

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τις μουριές;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της μουριάς είναι η περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, μέσα στο χειμώνα, την περίοδο όπου όλα τα φυλλοβόλα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο.

Αυτή την εποχή γίνεται γίνεται το κλάδεμα και σε άλλα τα καρποφόρα δέντρα όπως το κλάδεμα της συκιάς, κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς και το κλάδεμα της ροδιάς.

Κλαδεύουμε διαφορετικά τις μουριές που έχουμε για παραγωγή καρπών και με άλλο τρόπο τις καλλωπιστικές μουριές που μας χαρίζουν σκια.

2. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα μουριάς;

Στα νεαρά δέντρα μουριάς, κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, πραγματοποιούμε το κλάδεμα διαμόρφωσης για να δημιουργήσουμε το σχήμα μουριάς.

Με ελαφρύ κλάδεμα, διατηρούμε ένα βασικό κορμό της μουριάς σε ύψος 1,5 μέτρο από το έδαφος τον οποίο διακλαδίζουμε σε 5-6 κεντρικούς βραχίονες και σχηματίζουμε ένα κυπελλοειδές σχήμα για το δέντρο.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα μουριάς για σκια;

Οι μουριές των πεζοδρομίων στις πόλεις και στα χωριά έχουν φυτευτεί για τη δημιουργία φυλλώματος και σκιας. Η παραγωγή των καρπών της μουριάς, των μούρων, είναι ανεπιθύμητη, καθώς όταν πέφτουν λερώνουν το πεζοδρόμιο και παράλληλα αποτελούν κίνδυνο για να γλιστρήσει κάποιος πεζός.

Για τον λόγο αυτό, κλαδεύουμε έντονα τις μουριές του πεζοδρομίου, χαμηλώνοντας τους βλαστούς της μουριάς σε ύψος 10-20 εκατοστών. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε το ύψος του δέντρου, διατηρούμε το σχήμα του, δημιουργούμε φρέσκο φύλλωμα και περιορίζουμε την καρποφορία του.

Στις καλλωπιστικές ποικιλίες μουριάς, όπως η πλατανόφυλλη ποικιλία που δεν κάνει μούρα ή κάνει ελάχιστα μούρα, τα δέντρα διαμορφώνονται σε σχήμα ομπρέλας, φράκτη, ακόμα και κρεβατίνας ενισχύοντας την πλευρική ανάπτυξη των βλαστών για δημιουργία σκιας.

Συγκεκριμένα, οι κλαδευτές αφήνουν μεγάλους βλαστούς της μουριάς χωρίς να τους κλαδεύουν και στην άκρη των βλαστών δένουν πέτρες ή μπουκάλια με άμμο ή νερό για να λυγίσουν τους μακριούς βλαστούς και να δημιουργήσουν το επιθυμητό σχήμα που θα προσφέρει την περισσότερη σκια.

4. Πως κλαδεύουμε τις μουριές για παραγωγή μούρων;

Ο τρόπος κλαδέματος των ποικιλιών μουριάς που έχουν φυτευτεί για παραγωγική χρήση, δηλαδή για συγκομιδή μούρων είναι αρκετά διαφορετική.

Συγκεκριμένα, κάνουμε πιο ελαφρύ κλάδεμα στις μουριές, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά και παράλληλα μειώνουμε το μήκος των κεντρικών βλαστών στο 1/3 ή 1/2, ανάλογα τη ζωηρότητα της βλάστησης έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια συγκομιδή μούρων.

5. Πως κλαδεύουμε τις λευκές ποικιλίες της μουριάς;

Στις λευκές ποικιλίες μουριάς που χρησιμοποιούνται για τροφή μεταξοσκώληκα στη σηροτροφία, κλαδεύουμε τα δέντρα πολύ αυστηρά, ανάλογα με το κλάδεμα που κάνουμε στις μουριές του πεζοδρομίου για να έχουμε παραγωγή πλούσιου και τρυφερού φυλλώματος.

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουριάς

Μετά το κλάδεμα της μουριάς, αλείφουμε με ειδική πάστα κλαδέματος τις τομές του κλαδέματος για να αποφύγουμε προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:

πηγη_mistikakipou.gr

Exit mobile version