Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς αποτελεί βασική καλλιεργητική εργασία που κάνουμε κάθε χρόνο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του δέντρου της δαμασκηνιάς και την καλή καρποφορία του. Αν δεν κλαδέψουμε τη δαμασκηνιά, είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε μειωμένη παραγωγή και όχι τόσο καλή ποιότητα καρπών. Επίσης, το δέντρο μας σταδιακά θα εξασθενήσει και θα είναι ευαίσθητο σε προσβολή από ασθένειες.
Στο πλαίσιο της σωστής καλλιέργειας της δαμασκηνιάς, το κλάδεμα αποτελεί βασικό μέλημα και φροντίδα για τον παραγωγό κάθε χρόνο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές οδηγίες για το κλάδεμα της δαμασκηνιάς για να απολαμβάνουμε πολλά νόστιμα δαμάσκηνα από τον κήπο και το χωράφι μας.
1. Πότε κλαδεύουμε τις δαμασκηνιές;
Κατάλληλη εποχή για να κλάδέψουμε τις δαμασκηνιές είναι στα τέλη του χειμώνα που το δέντρο της δαμασκηνιάς είναι ακομα σε λήθαργο. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος που κάνουμε στις δαμασκηνιές: το κλάδεμα διαμόρφωσης που αναφέρεται στο σχήμα που δίνουμε στα νεαρά δενδρύλλια δαμασκηνιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που αφορά τα μεγάλα δένδρα δαμασκηνιάς και στοχεύει στην ισορροπία βλάστησης και καρποφορίας και στην βελτίωση της παραγωγής τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο.
2. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δέντρα δαμασκηνιάς;
Τα πιο διαδεδομένα κλαδέματα για τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων δαμασκηνιάς είναι η αμφίπλευρη παλμέττα που απευθύνεται σε επαγγελματίες καλλιεργητές και το κυπελλοειδές σχήμα.
Για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή, η πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το κυπελλοειδές σχήμα, σύμφωνα με το οποίο έχουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστών που διακλαδίζεται σε τρείς ή τέσσερις βασικούς κεντρικούς βραχίονες σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας έχει δύο βασικούς κλάδους, με τον πρώτο να βρίσκεται σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση του βραχίονα και τον δεύτερο σε απόσταση περίπου 70-80 εκατοστών σε αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο.
Όπως συμβαίνει στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, έτσι και το κλάδεμα διαμόρφωσης της δαμασκηνιάς πρέπει να γίνεται με ελαφρές επεμβάσεις και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς με αυτό τον τρόπο η δαμασκηνιά μπαίνει πιο νωρίς σε καρποφορία.
3. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις δαμασκηνιές;
Το κλάδεμα καρποφορίας της δαμασκηνιάς έχει ως βασικούς στόχους τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, τη δημιουργία νέας καρποφόρας βλάστησης, τον επαρκή φωτισμό και αερισμό του δέντρου και την εξασφάλιση καλής παραγωγής.
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς πρέπει να είναι σχετικά αυστηρό και να γίνεται κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει την αφαίρεση ξερών κλαδιών και λαίμαργων βλαστών, το κόψιμο των αδύνατων κλαδιών στο μισό μήκος τους και το σχετικά αυστηρό αραίωμα των καρποφόρων βλαστών στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων.
Σχετικά με τους κλάδους της δαμασκηνιάς που πηγαίνουν προς την κορυφή, αφήνουμε 1-2 βλαστούς από κάθε κλάδο κορφολογώντας σε πλάγια βλάστηση.
4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Μετά το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, ψεκάζουμε το δέντρο με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
πηγη_mistikakipou.gr