Home ΚΛΑΔΕΜΑ Πως και Πότε γίνεται το κλάδεμα της συκιάς για να μας δώσει...

Πως και Πότε γίνεται το κλάδεμα της συκιάς για να μας δώσει πλούσια καρποφορία.

Η συκιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με ύψος και πλάτος που φτάνει τα 4-5 μέτρα. To κλάδεμα αποτελεί βασική καλλιεργητική πρακτική

Η συκιά είναι ένα ανθεκτικό δέντρο που προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον που φυτεύεται και συχνά μπορεί να επιβιώσει χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες. Την περίοδο του καλοκαιριού, αρκετές φορές κόβουμε σύκα από δέντρα συκιάς που έχουν εγκαταλειφθεί και ενδεχομένως έχουμε την εντύπωση ότι η συκιά δε χρειάζεται κλάδεμα.

Ωστόσο, η καλλιέργεια της συκιάς θέλει κλάδεμα για να μας δώσει πλούσια καρποφορία. Είναι κρίμα να χάνουμε μία πλούσια παραγωγή από νόστιμα σύκα, επειδή αμελούμε το κλάδεμα.

Η συκιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με ύψος και πλάτος που φτάνει τα 4-5 μέτρα. To κλάδεμα αποτελεί βασική καλλιεργητική πρακτική για να ισορροπήσουμε τη βλάστησή της και να μπορέσει να μας δώσει περισσότερα και πιο νόστιμα σύκα. Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της συκιάς και πώς κλαδεύουμε για να μας δώσει πλούσια και ποιοτική παραγωγή από υπέροχα σύκα.

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τις συκιές;

Αυτή είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις συκιές μας, καθώς τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και δε θα τρέξει “χυμός” από τις τομές του κλαδέματος που κάνουμε.

Το κλάδεμα της συκιάς γίνεται μέσα στον χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπως το κλάδεμα κι άλλων φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων όπως το κλάδεμα της βερικοκιάς και το κλάδεμα της ροδιάς.

2. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα συκιάς;

Διαμορφώνουμε, λοιπόν, ένα βασικό κορμό της συκιάς με ύψος περίπου ενός μέτρου από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της συκιάς γίνεται σταδιακά με ελαφριές επεμβάσεις, ώστε να μη “σοκάρει” το νεαρό δέντρο και να μπει γρηγορότερα σε καρποφορία.

Τα τρία πρώτα χρόνια, μετά την φύτευση της συκιάς, κλαδεύουμε ελαφρά κάθε χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να της δώσουμε ένα συμπαγές κυπελλοειδές σχήμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης της συκιάς.

3. Πώς κλαδεύουμε τις συκιές;

Αφού διαμορφώσουμε τις συκιές σε κυπελλοειδές σχήμα, το κλάδεμα των μεγάλων δέντρων της συκιάς γίνεται κάθε 2 χρόνια. Κλαδεύουμε ελαφρά τα δέντρα, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς.

Κλαδεύουμε τις συκιές με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε το σχήμα και και το ύψος των δένδρων και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό του φυλλώματος. Αφαιρούμε ξερούς και ασθενικούς βλαστούς, καθώς και κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται και τρίβονται μεταξύ τους.

Αφού κλαδέψουμε τις συκιές, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού τα δέντρα, ενώ παράλληλα καλύπτουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών, για προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Για τα κλαδιά της συκιάς που δίνουν καρποφορία και έχουν κατεύθυνση προς τα πάνω, μειώνουμε το μήκος τους κατά το 1/3. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε συμπαγές το σχήμα του δέντρου, ενισχύουμε την ανάπτυξη νέας βλάστησης και δημιουργούμε τις συνθήκες για να έχουμε πλούσια παραγωγή.

4. Πως κλαδεύουμε τις δίφορες ποικιλίες συκιάς;

Κλαδεύουμε με τέτοιο τρόπο τις δίφορες ποικιλίες συκιάς, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. Συνεπώς, αν κλαδεύαμε τους καρποφόρους βλαστούς της συκιάς και μειώναμε το μήκος τους, θα χάναμε τα σύκα της πρώτης παραγωγής.

Δίφορες ποικιλίες συκιάς είναι αυτές που φέρουν δύο σοδειές κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σε αυτές τις ποικιλίες συκιάς, με το κλάδεμα, δεν κονταίνουμε τους βλαστούς παρά μόνο αραιώνουμε τους ξερούς βλαστούς και τα κλαδιά που συμπλέκονται.

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς

Κατά τον μήνα Μάιο, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά κορφολόγημα σε ζωηρές ποικιλίες συκιάς για να περιορίσουμε έντονη βλάστηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην ποιότητα των καρπών.

Το κορφολόγημα είναι μία μορφή ελαφριού κλαδέματος που περιλαμβάνει το κόψιμο στις άκρες των βλαστών της συκιάς. Με το κορφολόγημα, παράλληλα, πετυχαίνουμε να επιταχύνουμε την ωρίμανση των καρπών και να συγκομίσουμε νωρίτερα σύκα.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:

Exit mobile version