Home ΚΛΑΔΕΜΑ Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς είναι βασική καλλιεργητική εργασία που βοηθά στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην αυξημένη παραγωγή νόστιμων πορτοκαλιών

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς είναι βασική καλλιεργητική εργασία που βοηθά στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην αυξημένη παραγωγή νόστιμων πορτοκαλιών. Οι πορτοκαλιές συνήθως χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Φροντίζουμε να μην κλαδεύουμε έντονα, καθώς η παραγωγή της πορτοκαλιάς μειώνεται όταν αυξάνουμε την ένταση του κλαδέματος.

Επιπλέον, αν δεν κλαδευτεί η πορτοκαλιά χάνει σημαντικό μέρος της ζωηρότητας και της καρποφορίας της.

Κλαδεύουμε, λοιπόν, ελαφρά κάθως τα εσπεριδοειδή δέντρα αποθηκεύουν στο φύλλωμα και στους βλαστούς απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για βλάστηση και καρποφορία τα όποια δε θέλουμε να χάσουμε.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω ποια εποχή κλαδεύουμε τις πορτοκαλιές, ποια τα βασικά είδη κλαδέματος, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να κλαδέψουμε σωστά και να διατηρήσουμε ζωηρή βλάστηση με πλούσια παραγωγή από νόστιμα πορτοκάλια.

1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της πορτοκαλιάς;

Όπως στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, και στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς διακρίνουμε τρία βασικά είδη κλαδέματος: α) το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα πορτοκαλιάς, β) το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα πορτοκαλιάς και γ) το κλάδεμα ανανέωσης που γίνεται σε γηρασμένα δέντρα πορτοκαλιάς.

  • Κλάδεμα διαμόρφωσης πορτοκαλιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις πορτοκαλιές στα πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους και έχει ως βασικό σκοπό να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στο δέντρο της πορτοκαλιάς για να εξασφαλίσει καλή βλάστηση και να εισέλθει γρήγορα στην παραγωγή καρπών.
  • Κλάδεμα καρποφορίας πορτοκαλιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα πορτοκαλιάς όταν ξεκινήσει η καρποφορία τους και τις βοηθά να διατηρήσουν ζωηρή βλάστηση και πλούσια παραγωγή καρπών.
  • Κλάδεμα ανανέωσης πορτοκαλιάς: Το κλάδεμα ανανέωσης της πορτοκαλιάς γίνεται σε γερασμένα δέντρα πορτοκαλιάς που έχουν χάσει τη ζωηρότητα και την παραγωγικότητα τους ώστε να επανέλθουν σε αποδοτική καρποφορία.

2. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς;

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της παραγωγής του δέντρου και αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Μπορούμε, λοιπόν, να κλαδέψουμε από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού.

Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς, καθώς και από τις εδαφοκλιματικες συνθήκες της περιοχής που καθορίζουν την πρωίμιση ή την οψίμιση της παραγωγής.

Για παράδειγμα, η ομφαλοφόρα ποικιλία Μέρλιν κλαδεύεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, μετά το τέλος της παραγωγής, ενώ η καλοκαιρινή ποικιλία πορτοκαλιάς Βαλέντσια κλαδεύεται όψιμα στα τέλη του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία και η συγκομιδή της.

3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα πορτοκαλιάς;

To κλάδεμα των νεαρών δέντρων πορτοκαλιάς γίνεται την περίοδο της άνοιξης με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν σταδιακά το κυπελλοειδές σχήμα, δηλαδή διαμόρφωση ενός κεντρικού κορμού από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί κλάδοι.

Τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση, κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα αραιώνοντας την πυκνή βλάστηση στο εσωτερικό του δέντρου ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του ηλιακού φωτός και ο αερισμός καθώς βοηθά την ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε το έντονο κλάδεμα των νεαρών δέντρων πορτοκαλιάς, καθώς θα καθυστερήσει την είσοδο στην παραγωγή και θα μειώσει την καρποφορία τους.

4. Πως κλαδεύουμε τα μεγάλα δέντρα πορτοκαλιάς για πλούσια παραγωγή;

Το κλάδεμα των ενήλικων δέντρων πορτοκαλιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και συνήθως γίνεται κάθε χρόνο. Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε στο κλάδεμα της πορτοκαλιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερη καρποφορία είναι τα εξής:

  • Ξεκινάμε με ένα αρχικό ελαφρύ αραίωμα του πάνω μέρους του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της κόμης και να περιορίσουμε το ύψος του δέντρου. Με αυτό τον τρόπο, διευκολύνουμε τη συγκομιδή και την καταπολέμηση εντόμων και ασθενειών της πορτοκαλιάς.
  • Αποφεύγουμε τον αυστηρό περιορισμό του ύψους της πορτοκαλιάς, καθώς θα προκαλέσει μείωση της παραγωγικότητας του δέντρου, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας καρποφόρου βλάστησης.
  • Κλαδεύουμε προσεκτικά τις πορτοκαλιές με τρόπο ώστε να μην ανοιχτεί το δέντρο σε βαθμό που οι βραχίονες να κινδυνεύουν να υποστούν εγκαύματα από τον ήλιο. Αν κάποιος κλάδος της πορτοκαλιάς εκτεθεί στον ήλιο, καλό είναι να επαλειφθεί με διάλυμα ασβεστίου ή ζεόλιθου.
  • Με ελαφρύ κλάδεμα, διατηρούμε τους κεντρικούς βραχίονες της πορτοκαλιάς στο ίδιο ύψος, αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους, καθώς και τα ξερά κλαδιά.
  • Κλαδεύουμε τις ποδιές του δέντρου που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των καρπών της πορτοκαλιάς μειώνοντας λίγο το μήκος των βλαστών για να ενισχύσουμε την παραγωγική τους δύναμη.
  • Αφαιρούμε συγκεκριμένες αδύναμες ποδιές του δέντρου όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους για να ενισχύσουμε άλλες ποδιές της πορτοκαλιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα.

5. Πώς ανανεώνουμε γερασμένα δέντρα πορτοκαλιάς;

Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε γερασμένα δέντρα πορτοκαλιάς που έχουν χάσει τη ζωηρότητα της βλάστησης και εμφανίζουν μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής.

Με το κατάλληλο έντονο κλάδεμα, αναγκάζουμε τα δέντρα για να δημιουργήσουν νέα καρποφόρα βλάστηση και να αυξήσουν τη ζωτικότητα και την καρποφορία τους.

Κλαδεύουμε όλους τους βλαστούς που έχουν διάμετρο μικρότερη των 3 εκατοστών και αφήνουμε μόνο τους κύριους και δευτερεύοντες βλαστούς του δέντρου.

Με αυτόν τον τρόπο, ανανεώνουμε την βλάστηση των δέντρων και σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος, λίπανσης και προστασίας από έντομα και ασθένειες, επανέρχεται η καρποφορία των πορτοκαλιών.

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Μετά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους βλαστούς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις μεγάλες τομές με πάστα κλαδέματος για προστασία προσβολής από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:

Exit mobile version