Home ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ Γιατί το χώμα στις γλάστρες ασπρίζει;

Γιατί το χώμα στις γλάστρες ασπρίζει;

Τι σημαίνει το άσπρο χώμα στη γλάστρα;
Τι σημαίνει το άσπρο χώμα στη γλάστρα;

Όλοι αναγνωρίζουμε το υγιές χώμα από το σκούρο καφέ χρώμα του και την αφράτη υφή. Με τον καιρό και καθώς φροντίζουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια ασπρίσματα στην επιφάνεια του χώματος. Μήπως υπάρχει κάποια ασθένεια;

Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η μούχλα, ειδικά αν οι γλάστρες βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο που δεν έχει καλό αερισμό. Μήπως έχει αρρωστήσει το φυτό και το άσπρισμα είναι μία ένδειξη;

Όταν το χώμα στη γλάστρα αρχίζει να ασπρίζει και να καλύπτεται από ένα λευκό στρώμα, είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Το άσπρισμα είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε γλάστρες που βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού μας, στην κουζίνα, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Εκτός από πρόβλημα που δημιουργεί στα φυτά, δεν είναι και όμορφο αισθητικά όταν διατηρούμε την γλάστρα σε ένα προσεγμένο εσωτερικό χώρο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ασπρίσματος στο χώμα, πώς μπορούμε να το προστατέψουμε τα φυτά μας, καθώςεπίσης χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε τα φυτά μας καταπράσινα και υγιή με καθαρό χώμα.

Που οφείλεται το άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες;

Tο άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες κυρίως σε δύο λόγους: 1) στη δημιουργία ασπρίλας λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων από λιπάσματα ή από το νερό ποτίσματος και 2) στην εμφάνιση λευκής μούχλας λόγω ανάπτυξης ασθενειών και.

Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση και τους κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε.

1. Άσπρισμα στο χώμα λόγω αλάτων και ασβεστίου

Αν στο χώμα της γλάστρας εμφανίζεται μία λευκή ευθραυστή κρούστα, αυτή συνήθως οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση αλάτων και ασβεστίου. Τα άλατα προέρχονται από το νερό με το οποίο ποτίζουμε, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων.

Επιπλέον, τα άλατα εμφανίζονται από τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα της γλάστρας και τα οποία προσθέτουμε όταν χρησιμοποιούμε λίπασμα. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όταν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα με το νερό ποτίσματος.

Το άσπρισμα στο χώμα λόγω συσσώρευσης αλάτων, εμφανίζεται συχνότερα όταν ποτίζουμε τα φυτά από κάτω βάζοντας νερό στο πιατάκι ή βυθίζοντας τις γλάστρες σε λεκάνη με νερό, καθώς το νερό ανέρχεται προς τα πάνω φέρνοντας στην επιφάνεια άλατα και ασβέστιο που έχουν συσσωρευτεί στο χώμα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα άλατα στη γλάστρα;

Για να αποφύγουμε τη συσσώρευση αλάτων στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του σπιτιού και του μπαλκονιού μας, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αφαιρούμε την επιφανειακή στρώση χώματος 2-3 εκατοστών από τις γλάστρες και το αντικαθιστούμε με νέο φυτόχωμα.
  • Ποτίζουμε τα φυτά με καλής ποιότητας νερού που δεν περιέχει υψηλή συγκέντρωση αλάτων, όπως το νερό της βροχής, το απεσταγμένο νερό ή το νερό του αφυγραντήρα.
  • Αν τα φυτά στο μπαλκόνι μας είναι σκεπασμένα όταν βρέχει, βγάζουμε τις γλάστρες προς τα έξω για να ποτίζονται με το βρόχινο νερό που βοηθά στο ξέπλυμα και την απομάκρυνση των αλάτων.
  • Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήσης χημικών λιπασμάτων που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακά συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια του χώματος των γλαστρών.

2. Άσπρισμα στο χώμα λόγω εμφάνισης μούχλας

Μία μικρή ποσότητα μούχλας μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις γλάστρες και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αν όμως το ασπρίλα αρχίζει να καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώματος, τότε καταλαβαίνουμε ότι το φυτό μας χρειάζεται βοήθεια καθώς έχουμε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια.

Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται σε συνθήκες ζέστης, υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού στο χώμα, κάτι που συναντάμε συχνά σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, η ασθένεια παρατηρείται πιο έντονα όταν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα με αποτέλεσμα να συγκρατείται παραπάνω νερό απ’ όσο χρειάζεται το φυτό.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από την ασθένεια, μπορεί να εμφανιστούν και μικρά μανιτάρια στη γλάστρα μας, κάτι που συναντάται περισσότερο σε χώματα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε οργανική ουσία από κοπριά ή κομπόστ.

Πώς αντιμετωπίζουμε την εμφάνιση λευκής μούχλας στη γλάστρα

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την εμφάνιση λευκής μούχλας στο χώμα των γλαστρών και ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και απομακρύνουμε το παλιό χώμα.
  • Τινάζουμε το χώμα από τις ρίζες του φυτού και κόβουμε τις περιφερειακές ρίζες, αφαιρώντας μέρος του χώματος.
  • Πλένουμε τη γλάστρα με ζεστό νερό για να απομακρυνθούν πιθανά υπολείμματα της προσβολής από την ασθένεια.
  • Φυτεύουμε ξανά, χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας φυτόχωμα που περιέχει περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συνθήκες αερισμού και αποστράγγισης.
  • Εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού για το φυτό, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, και ακολουθούμε τις συμβουλές για σωστό πότισμα και υγιή φυτά.

Kι ένα μυστικό για το άσπρισμα στο χώμα της γλάστρας

Για την προληπτική αντιμετώπιση του ασπρίσματος στο χώμα, είτε προκαλείται από εμφάνιση μούχλας είτε από συσσώρευση αλάτων, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση κάθε γλάστρας για να απομακρύνεται πιο εύκολα το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

πηγη_mistikakipou.gr