Ψευδόκοκκος, αντιμετώπιση της βαμβακάδας των φυτών

Ψευδόκοκκος, αντιμετώπιση της βαμβακάδας των φυτών
Ψευδόκοκκος, αντιμετώπιση της βαμβακάδας των φυτών

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν λευκές ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι, τότε πιθανότατα έχουν προσβληθεί από ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου (ψώρας) που είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως βαμβακάδα, βαμβακίαση και ψευδόκοκκος. Το έντομο της βαμβακάδας περιβάλλεται από ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα σαν βαμβάκι απ’ όπου κι έχει πάρει την ονομασία του.

Η εμφάνιση της βαμβακάδας στα φυτά είναι αρκετά συχνή από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές φθινοπώρου και είναι απαραίτητο να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο.

1. Σε ποια φυτά εμφανίζεται η βαμβακάδα;

Η βαμβακάδα προσβάλλει πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως για παράδειγμα την γαρδένια, την καμέλια, την ορτανσία, καθώς και την βουκαμβίλια. Επίσης, η βαμβακάδα εμφανίζεται στην αγγελική, τη φωτίνια, το βιβούρνο, τη διπλαδένια και τον τσίκα.

Θα τη συναντήσουμε ακόμα σε αμπέλια και σε εσπεριδοειδή δέντρα όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά καθώς και σε υποτροπικά φυτά όπως η μπανανιά και το μάνγκο.

2. Τι ζημιά κάνει το έντομο της βαμβακάδας στα φυτά;

Η βαμβακάδα προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά καθώς απομυζεί τους φυτικούς ιστούς από όλα τα μέρη του φυτού, αν και συνήθως τη συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στα σημεία ένωσης των φύλλων με τους μίσχους. Συγχρόνως παράγει πλούσια μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Σε περιπτώσεις σημαντικής προσβολής από βαμβακάδα, το φυτό φαίνεται αρκετά καχεκτικό και εμφανίζει σημάδια ξήρανσης.

Η βαμβακάδα ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας, σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού των φυτών. Γι’ αυτό άλλωστε, τη συναντάμε συχνότερα σε θάμνους και δέντρα με πυκνό φύλλωμα και ιδιαίτερα στα πιο σκιερά μέρη. Το έντομο της βαμβακάδας, συνήθως, πραγματοποιοεί 3-4 γενιές σε ένα χρόνο ανάλογα την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

3. Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση του έντομου της βαμβακάδας;

Για την προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου της βαμβακάδας, ψεκάζουμε τα φυτά μας στις αρχές του καλοκαιριού με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και προσθέτοντας 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, αφαιρούμε με κλάδεμα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού και τα απομακρύνουμε από τον κήπο. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με διάλυμα θερινού πολτού σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο και επαναλαμβάνουμε μετά από 10 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 30°C και αφού πρώτα έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

Κι ένα μυστικό για τη βαμβακάδα στα φυτά

Τα λευκό κηρώδες κέλυφος του εντόμου της βαμβακάδας, το προστατεύει αρκετά από την δράση των οικολογικών εντομοκτόνων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, λίγες ώρες πριν τον ψεκασμό, καλό είναι να βρέχουμε με πιέση το φύλλωμα του φυτού και στη συνέχεια αφού στεγνώσει να εφαρμόζουμε τον ψεκασμό.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: