Home ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακρίδες στον κήπο

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακρίδες στον κήπο

Ακρίδα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στον κήπο μας. Οι ακρίδες τρώνε τα φυτά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον λαχανόκηπο και στα λουλούδια μας.
Ακρίδα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στον κήπο μας. Οι ακρίδες τρώνε τα φυτά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον λαχανόκηπο και στα λουλούδια μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακριδών με μέγεθος που φτάνει μέχρι 15 εκατοστά σε μήκος, ενώ το βάρος κυμαίνεται 5-10 γραμμάρια. Αν και υπάρχουν ακρίδες παμφάγες, τα περισσότερα είδη ακρίδας είναι φυτοφάγα και τρέφονται από το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη των φυτών.

Χαρακτηριστικά σύμπτωματα παρουσίας ακρίδων είναι τα φαγώματα και οι τρύπες στα φύλλα των φυτών. Αρκετές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακρίδες στον κήπο μας, καθώς μεταφέρονται πολύ γρήγορα από φυτό σε φυτό λόγω των δυνατών πίσω ποδιών και των ισχυρών φτερών που διαθέτουν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς μία εισβολή ακρίδων στον κήπο μας ή σε μία καλλιέργεια, μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα φυτά.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι ακρίδες στα φυτά, πώς μπορούμε να τις απωθήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους για την προστασία του κήπου μας.

Τι ζημιά κάνουν οι ακρίδες στα φυτά του κήπου μας;

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και λουλούδια φυτών μειώνοντας την βλάστηση, την ανάπτυξη του φυλλώματος και την φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, κάνουν ζημιά στην ανθοφορία και στην καρπόδεση, μειώνοντας την παραγωγή καρπών. Ιδιαίτερα, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε γεωργικές περιοχές, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι ανυπολόγιστη για τους αγρότες.

Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και το αισθητικό κομμάτι της προσβολής του από ακρίδες, καθώς δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου. Μισοφαγωμένα φύλλα, συνήθως περιφερειακά, φαγωμένοι τρυφεροί βλαστοί και φαγωμένα άνθη δίνουν μία άσχημη εικόνα των λουλουδιών του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των ακρίδων στα φυτά;

Για την καταπολέμηση της ακρίδας και την προστασία των φυτών μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ήπιους οικολογικούς τρόπους ή να χρησιμοποιήσουμε πιο δραστικά βιολογικά μέτρα συνδυάζοντας τις εξής μεθόδους:

1. Απομακρύνουμε τις ακρίδες με τα χέρια

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εμφάνιση ακρίδων στον κήπο μας είναι περιορισμένη και μπορεί να εντοπίσουμε 1-2 ακρίδες πάνω στα φυτά μας. Αν είμαστε λοιπόν λίγο θαρραλέοι, μπορούμε να συλλάβουμε την ακρίδα με το χέρι μας, να τις βάλουμε σε ένα σακουλάκι με τρύπες και να τις απομακρύνουμε μακριά από τα φυτά μας.

2. Σκονίζουμε το φύλλωμα των φυτών με αλεύρι

Σε ήπια προσβολή των φυτών μας, μπορούμε να σκονίσουμε το φύλλωμα τους με αλεύρι, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ακρίδες. Όταν το αλεύρι απομακρυνθεί από τα φύλλα λόγω βροχής ή αέρα, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή.

3. Ψεκάζουμε τα φυτά με σπιτικά υλικά

Για την απώθηση των ακρίδων, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια σκευάσματα που φτιάχνουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

α) Οικολογική συνταγή με πιπέρι καγιέν και πράσινο σαπούνι

Ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού και επαναλαμβάνουμε μόνο όταν ξαναδούμε ακρίδες στα φυτά μας.

β) Οικολογική συνταγή με εκχύλισμα σκόρδου και τσίλι πιπεριάς

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 4 τσίλι πιπεριές και 4 σκελίδες σκόρδου, τις βάζουμε μέσα σε ένα λίτρο νερό και τις αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού περάσουμε το διάλυμα από σουρωτήρι, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών του κήπου μας. Το συγκεκριμένο διάλυμα προκαλεί απώθηση των ακρίδων και πρέπει να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα

4. Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικά εντομοκτόνα

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή του ψεκασμού πρέπει να γίνεται κατά το σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 30°C και να επαναληφθεί μετά από μία εβδομάδα.

5. Καλύπτουμε τα φυτά με ειδικό δίχτυ προστασίας

Αν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνος ακρίδων, χρησιμοποιούμε ειδικά πλαστικά δίχτυα που προσφέρουν είτε μεμονωμένη κάλυψη του κάθε φυτού ή μεγαλύτερη κάλυψη σε ολόκληρη τη σειρά καλλιέργειας. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αρκετά δαπανηρή, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη οικονομικά για επαγγελματίες καλλιεργητές για να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των ακρίδων

Η δημιουργία ενός οικολογικού κήπου που επισκέπτονται τα πουλιά, μπορεί να αποτελέσει έναν προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης των ακρίδων καθώς αρκετά είδη πουλιών έχουν ως τροφή τους τις ακρίδες. Αφήνουμε λοιπόν νερό σε διάφορα σημεία και διαμορφώνουμε φωλιές με ξερά χόρτα για να προσελκύσουμε πουλιά στον κήπο μας.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: