Home ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ Ράντισμα αμπελιού με χαλκό και θειάφι: Πότε και γιατί ;

Ράντισμα αμπελιού με χαλκό και θειάφι: Πότε και γιατί ;

Και τα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα και αποτελούν δύο πολύ ισχυρά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας , ώστε να καταπολεμήσουμε μύκητες και βακτήρια σε πολλές καλλιέργειες μεταξύ των οποίων είναι και το αμπέλι.

O χαλκός και το θειάφι αποτελούν τα πρώτα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος ώστε να θεραπεύσει τις ασθένειες των φυτών.

Σχετικά με το ράντισμα του αμπελιού

  • Η βιολογική καλλιέργεια επιτρέπει 4 ραντίσματα σύνολο 2 κιλά βορδιγάλειο που περιέχουν 500 γραμμάρια χαλκού για ένα στρέμμα.
    • Οπότε στο μποστάνι σήμερα θα ρίξω στα 150 λίτρα νερό μισό κιλό βορδιγάλειο, με τον οποίο θα ραντίσω το αμπέλι και τα οπορωφόρα.
  • Ανα 10 ημέρες και συναρτήσει του καιρού ραντίζω
  • Στο σύνολο δεν θα πρέπει να κάνω πάνω απο 5 ραντίσματα βορδιγάλειo
  • Βασική είναι η επίπαση στην άνθιση!

Όταν μάλιστα καλλιεργούμε τα αμπέλια μας βιολογικά είναι τα μόνα σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιούσουμε ώστε να κταπολεμήσουμε ασθένειες όπως ο περονόσπορος , το ωίδιο κ.α.

Τα τελευταία χρόνια , βέβαια , έχουν αναπτυχθεί και νέα βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών , αλλά με πολύ διαφορετική δράση από αυτή του χαλκού και του θειαφιού!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πότε ραντίζουμε τα αμπέλια με χαλκό και θειάφι , ποιες ασθένειες καταπολεμούν και ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα που υπάρχουν !

Θειάφι στο αμπέλι

Το θειάφι στο αμπέλι έχει τόσο μυκητοκτόνο , όσο και ακαρεοκτόνο δράση.

Η βασική ασθένεια που καταπολεμά είναι το γνωστό σε όλους μας ωίδιο (Uncinula necator) ή όπως είναι γνωστό αλλιώς μπάστρα , χολέρα κ.α.

Εκτός όμως από το ωίδιο το θειάφι καταπολεμά επίσης και την ερίνωση (Eriophyes vitis) η οποία είναι προσβολή από ακάρεα.

Το θειάφι έχει κυρίως προληπτική δράση στην αντιμετώπιση των ασθενειών της αμπέλου , για αυτό το λόγο πρέπει να το ραντίζουμε στα κατάλληλα βλαστικά στάδια , ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι κυριότερες προληπτικές εφαρμογές του θειαφιού στο αμπέλι είναι οι εξής:

  • Κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και μέχρι ο βλαστός να φτάσει στα 3 φύλλα (αυτό το ράντισμα καταπολεμά και την ερίνωση).
  • Πριν την άνθηση (μαζί με χαλκό)
  • Κατά την άνθηση (με μισή δοσολογία σε σχέση με τα υπόλοιπα ραντίσματα)
  • Μετά την καρπόδεση (μαζί με χαλκό)
  • 15-20 ημέρες μετά τον προηγούμενο ψεκασμό

Φυσικά μπορεί να είναι απαραίτητο να κάνουμε και επιπλέον ραντίσματα εφόσον χρειαστεί. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιαμτολογικές συνθήκες που επικρατούν!

Εδώ πρέπει να τονίσουμε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το ράντισμα με θειάφι:

To θειάφι δεν έχει καμία δράση σε θερμοκρασίες κάτω των 18οC , ενώ μπορεί να προκαλέσει τοξικότητες και εγκαύματα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30οC.

Για αυτό το λόγο πρέπει να φροντίζουμε πάντα να ψεκάζουμε με θειάφι μέσα σε αυτό το εύρος των θερμοκρασιών!

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ψεκάζουμε τα αμπέλια μας με θειάφι μόνο αργά το σούρουπο και ποτέ πρωί ή μεσημέρι !

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα σκευάσματα θειαφιού για να ραντίσουμε στο αμπέλι ;

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα θειαφιού στην αγορά ώστε να επιλέξουμε , τα οποία είναι τόσο σε υγρή μορφή (Υγρό θειάφι) , όσο και σε μορφή βρέξιμων κόκκων (Βρέξιμο θειάφι).

Και οι δύο αυτές μορφές είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του ωιδίου και της ερίνωσης και όποια και αν επιλέξουμε θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα !

Πάμε τώρα να δούμε πότε ψεκάζουμε με χαλκό το αμπέλι…

Χαλκός στο αμπέλι

Ο χαλκός έχει τόσο μυκητοκτόνο , όσο και βακτηριοκτόνο δράση.

Οι ασθένειες τις αμπέλου που καταπολεμά ο χαλκός έιναι:

  • Ο περονόσπορος (Plasmopara viticola)
  • Η φόμοψη (Phomopsis viticola)
  • Βακτηριακές προσβολές (Xanthomonas spp)

Επίσης ο χαλκός έχει δευτερεύουσα δράση και στην αντιμετώπιση του ωιδίου και της ίσκας.

Οι κυριότερες προληπτικές εφαρμογές του χαλκού στο αμπέλι είναι οι εξής:

  • Πριν την έκπτυξη των οφθαλών την άνοιξη
  • Όταν οι βλαστοί φτάσουν σε ύψος τα 10-15 εκ.
  • Πριν την άνθηση (μαζί με θειάφι)
  • Μετά την καρπόδεση (μαζί με θειάφι)
  • Πριν πέσουν τα φύλλα το φθινόπωρο (σε αυτό το ράντισμα καλό είναι να χρησιμοποιούμε Βορδιγάλειο πολτό)

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το ψέκασμα του χαλκού στο αμπέλι μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας: ” Πότε ραντίζουμε με χαλκό το αμπέλι ; ” , όπου αναλύουμε αναλυτικά και ποια σκευάσματα είναι τα πλέον κατάλληλα για το ράντισμα του αμπελιού!

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό…

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συνδυάζουμε στο ίδιο ψεκαστικό υγρό χαλκό και θειάφι μαζί καθώς αν επιλέξουμε λάθος σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουμε φυτοτοξικότητα στο αμπέλι.

Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συνδυάζουμε βορδιγάλειο πολτό μαζί με θειάφι!!

Αν θέλουμε να ραντίσουμε χαλκό και θειάφι μαζί καλό είναι να επιλέξουμε σκευάσματα υγρού χαλκού , τα οποία είναι και τα ασφαλέστερα ή έστω ο χαλκός να είναι σε μορφή οξυχλωριούχου ή υδροξειδίου !

Ευχόμαστε τo άρθρο μας ”Ράντισμα αμπελιού με χαλκό και θειάφι” να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr