2 τρόποι για γρήγορο λικέρ: με ρακί και φράουλες

Πέρα από τη χαρά της ετοιμασίας, γιατί είναι απλούστατα να τα φτιάξεις στο σπίτι, μπορούν να συνοδεύσουν γλυκά, να σερβιριστούν ως χωνευτικά, να εμπλουτίσουν ροφήματα και κοκτέιλ, να νοστιμέψουν σαλάτες!

Η παραδοσιακή μέθοδος ήταν φρούτα και αλκοόλ και ζάχαρη στον ήλιο. Αυτήν ξέραμε αυτήν εμπιστευόμαστε!!!. Επειδή όμως σε κάποιους από μας αρέσουν οι πειραματισμοί, όλο και δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα. Νέα υλικά, νέες μέθοδοι, άλλοτε με καλύτερη κι άλλοτε με χειρότερη έκβαση.

Στα λικέρ μου τα τελευταία χρόνια ακολουθώ τη «σκοτεινή» οδό. Το φρούτο ανακατεύεται με το αλκοόλ και με λίγη ή καθόλου ζάχαρη, και στο τέλος το εκχύλισμα αραιώνεται με ένα αραιό σιρόπι. Οι διαφορές είναι δύο. Αφενός  η προσθήκη της ζάχαρης στο τέλος και σε μορφή σιροπιού, και αφετέρου η εκχύλιση μακριά από τον ήλιο!

250 gr φράουλες

250 ml ρακή

250 ml νερό

250 gr ζάχαρη

Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε στραγγιστήρι. Τις κόβουμε σε κομματάκια και τις βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο βάζο. Προσθέτουμε τη ρακή. Κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε σε μέρος που να μη το βλέπει ήλιος. Περιμένουμε 15-20 μέρες, να αποχρωματιστούν εντελώς οι φράουλες, ανακινώντας το κάποιες φορές (όποτε το θυμηθούμε…).

Όταν περάσει αυτό το διάστημα φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό ένα σιρόπι ελαφρύ, δηλαδή μόλις διαλυθεί η ζάχαρη το αποσύρουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Περνάμε από λεπτό τουλουπάνι ή φίλτρο του  καφέ το αλκοόλ και το ανακατεύουμε με το σιρόπι. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια και περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη πριν το καταναλώσουμε!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη αν δεν το θέλουμε πολύ γλυκό.

2) Για τα λικέρ συστήνω εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό, αυτό είναι καλύτερο ειδικά σε περιοχές που το νερό χλωριώνεται ή έχει πολλά άλατα. Εγώ έχω καθιερώσει ενα απο το δικά μας ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΡΑ

3)Αντί ρακής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο ποτό με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς (πάνω από 40) με λευκό χρώμα και χωρίς ιδιαίτερο άρωμα. Τα ποτά με χρώμα θα χαλάσουν το τριανταφυλλένιο χρώμα του λικέρ.

4) Μπορούμε να αλλάξουμε τις ποσότητες διατηρώντας την αναλογία! Όλα ίσα σ’ αυτό το λικέρ, εκτός αν θέλουμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη!

ΣΥΝΤΑΓΗ 2

.

Ποιος είπε ότι δεν προλαβαίνετε μέχρι το Πάσχα να φτιάξετε ένα σπιτικό λικεράκι με ρακί και φρέσκες φράουλες;

Λικέρ φράουλα

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • ½ κιλό ρακί
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 2 φλούδες λεμόνι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τη ζάχαρη και τις φράουλες σε ένα βάζο και προσθέτουμε τη ρακί και τις φλούδες του λεμονιού.

Κουνάμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Για τις επόμενες πέντε μέρες, κουνάμε το βάζο έτσι ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Την πέμπτη μέρα, και αφού οι φράουλες έχουν χάσει εντελώς το χρώμα τους, σουρώνουμε 3-4 φορές με τουλπάνι.