Μανταρίνι (Citrus reticulata)

Καλλιέργεια Πορτοκαλιού

Το μανταρίνι (Citrus reticulata) είναι πιο κοινό μεταξύ των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα . Καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης εσπεριδοειδών.

Το μανταρίνι Nagpur είναι ένα από τα καλύτερα μανταρίνια στον κόσμο. Η παραγωγή αυτής της καλλιέργειας φρούτων αυξάνεται κάθε χρόνο.

Οικονομική σημασία:
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, B και φώσφορο. Το πορτοκάλι καταναλώνεται φρέσκο ​​ή σε μορφή χυμού, μαρμελάδας, κολοκυθιού και σιροπιού. Είναι η κύρια πηγή λαδιού φλούδας, κιτρικού οξέος και καλλυντικών που έχουν διεθνή αξία στην αγορά.

Απαιτήσεις για το κλίμα και το έδαφος:
Τα μανταρίνια αναπτύσσονται με επιτυχία σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές χωρίς παγετό έως 1.500 m. παραπάνω msl Μια ετήσια βροχόπτωση 100-120 cm. και θερμοκρασία που κυμαίνεται από 100-350 C είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια της καλλιέργειας.
Τα μανταρίνια μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, αλλά τα μεσαία ή ελαφρά αργιλώδη εδάφη με ελαφρώς βαρύ υπέδαφος, καλά στραγγιζόμενα με pH 6,0-8,0 είναι ιδανικά για καλλιέργεια.

Φύτευση:
Το πορτοκάλι μανταρίνι πολλαπλασιάζεται με σπόρους και επίσης πολλαπλασιάζεται ( με εμβολιασμό) αγενώς με βλαστάρια Τ. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται κυρίως τον Ιούλιο-Αύγουστο .

Τα μανταρίνια φυτεύονται συνήθως σε λάκκους 50 cm. Χ 50 εκ. Χ 50 εκ. μέγεθος σε τετράγωνο σύστημα με απόσταση 4,5-6 m. , που φιλοξενεί 350-450 φυτά/στρέμμα. 

Άρδευση:
Η άρδευση παρέχεται σε μεσοδιάστημα 10-15 ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχεται σε διάστημα 5-7 ημερών. Η στάγδην άρδευση οδηγεί σε αποτελεσματική, αποδοτική και οικονομική χρήση του νερού άρδευσης και συνιστάται ειδικά σε περιοχές με χαμηλές βροχοπτώσεις της Μαχαράστρα, του ΜΠ και του Ρατζαστάν, που είναι μερικές από τις κύριες περιοχές παραγωγής.

Διάσημες ποικιλίες:
Σημαντικές ποικιλίες μανταρινιού που καλλιεργούνται στην Ινδία είναι το Ngapur Santra, το Coorg Santra, το Khasi Santra, το Mudkhed, το Shringar, το Butwal, το Dancy, το Kara (Abohar), το SZ-IN-COM, το Darjeeling Mandarin, το Sumithra μανταρίνι, το Seedless-182 και το Kinnow.