Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται με τη βλάστηση των φυτών μας.
Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται με τη βλάστηση των φυτών μας.

Είναι κάμπια, κάποιο έντομο, είναι σκαθάρι, σαλιγκάρι ή κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να αποφύγουμε προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Τα φαγωμένα φύλλα τα συναντάμε σε καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά, ο ιβίσκος και το γιασεμί, σε αρωματικά φυτά όπως το φασκόμηλο, η λεβάντα και το δεντρολίβανο, σε λαχανικά όπως στην καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, ακόμα και σε καρποφόρα δέντρα όπως στην λεμονιά και την πορτοκαλιά.

Τα φαγώματα στα φύλλα μειώνουν την επιφάνεια φωτοσύνθεσης και εμποδίζουν τα φυτά να αναπτύξουν πλούσια βλάστηση, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανθοφορία και στην καρποφορία τους.

Ελέγχουμε, λοιπόν, τακτικά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, για να εντοπίσουμε άμεσα τα φαγώματα στα φύλλα, να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που τρώει τα φύλλα ώστε να μπορέσουμε να τα προστατέψουμε πριν πάθουν μεγαλύτερη ζημιά.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι τρώει τα φύλλα των φυτών, πώς το αναγνωρίζουμε έγκαιρα, καθώς οικολογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Ποιες είναι οι αιτίες για τα φαγώματα στα φύλλα των φυτών και τρόποι αντιμετώπισης

Τα φαγωμένα φύλλα στα φυτά προκαλούνται κατά κύριο λόγο από: 1) Διάφορα έντομα, κάμπιες και σκαθάρια που τρώνε τα φύλλα, 2) Σαλιγκάρια που τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών και 3) Ακρίδες που προκαλούν φαγώματα.

Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν όταν τρώνε τα φύλλα των φυτών και με ποιους τρόπους τα αντιμετωπίζουμε ανά περίπτωση.

1) Διάφορα έντομα, κάμπιες και σκαθάρια είναι η βασική αιτία για τα φαγωμένα φύλλα

Τα έντομα είναι η κύρια αιτία που τρώνε τα φύλλα των φυτών και ιδιαίτερα οι κάμπιες τις οποίες μπορούμε να δούμε σε αρκετά φύλλα καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών, κυρίως από την κάτω πλευρά του φυλλώματος. Οι προσβολές από κάμπια συνήθως συνοδεύονται και από εμφάνιση μετάξινων ιστών.

Επίσης, φαγώματα στα φύλλα μπορούμε να συναντήσουμε και από άλλα έντομα όπως οι βρωμούσες και τα σκαθάρια.

  • Πως αντιμετωπίζουμε έντομα, κάμπιες και σκαθάρια που τρώνε τα φύλλα των φυτών;

Για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στα φυτά, χρησιμοποιούμε βάκιλο Θουριγγίας, ένα βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα, είτε σε μορφή σκόνης για σκόνισμα, είτε σε υδατοδιαλυτή μορφή για να ψεκάσουμε το φύλλωμα.

Για τα υπόλοιπα έντομα όπως οι βρωμούσες και τα σκαθάρια που προκαλούν φαγώματα στα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό φυσικού πύρεθρου και αλάτων καλίου, δύο βιολογικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών.

2) Τα σαλιγκάρια τρώνε τα φύλλα των φυτών

Αρκετές φορές, κάθε χρόνο, στα φύλλα των λαχανικών αλλά και των καλλωπιστικών φυτών παρατηρούνται φαγώματα από σαλιγκάρια. Αυτές τις προσβολές από σαλιγκάρια, τις συναντάμε όταν έχουμε βροχοπτώσεις ή όταν επικρατούν συνθήκες έντονης πρωινής ή νυχτερινής υγρασίας.

  • Πως αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα των φυτών

Ένας οικολογικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για αντιμετώπιση των σαλιγκαριών στον κήπο είναι να ρίχνουμε στάχτη γύρω από τη ρίζα των φυτών δημιουργώντας ένα φυσικό «τείχος» καθώς τα σαλιγκάρια δε μπορούν να κινηθούν πάνω στη στάχτη.

Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες παγίδες τοποθετώντας άδεια κεσεδάκια στην επιφάνεια του χώματος που γεμίζουμε με μπύρα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από το άρωμα της μπύρας και οδηγούνται μέσα στην παγίδα.

3) Οι ακρίδες τρώνε τα φύλλα των φυτών

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα και βλαστούς σε λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα μειώνοντας την βλάστηση και την ανάπτυξη του φυλλώματος. Αν δούμε λοιπόν φαγώματα σε φύλλα και δεν δούμε κάμπιες ή σαλιγκάρια, καλό θα ήταν να ψάξουμε ανάμεσα από το φύλλωμα των φυτών την ύπαρξη ακριδών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε περιοχές όπου προκαλείται μεγάλη οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές.

  • Πως αντιμετωπίζουμε τις ακρίδες που τρώνε τα φύλλα των φυτών

Για την προστασία των φυτών από τις ακρίδες φτιάχνουμε μία οικολογική συνταγή για να ψεκάσουμε προληπτικά τα φύλλα τους: Συγκεκριμένα ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Κι ένα μυστικό για τα φαγωμένα φύλλα των φυτών

Ορισμένες φορές οι τρύπες στα φύλλα των φυτών εκτός από τα έντομα και τα σαλιγκάρια, μπορούν να προκληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες. Αν, λοιπόν, τα φυτά μας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα, είναι πιθανό να μην πρόκειται για φαγώματα.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: