Ποια εποχή κλαδεύουμε τις ροδιές και με ποιο τρόπο; Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν ότι η καλλιέργεια της ροδιάς δε χρειάζεται κλάδεμα για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.
Είναι σημαντικό λοιπόν να κλαδεύουμε κάθε χρόνο τις ροδιές του κήπου μας ή του χωραφιού μας, για να εξασφαλίσουμε ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία απολαμβάνοντας πολλά νόστιμα και ζουμερά ρόδια.
Ωστόσο, όταν ένα δέντρο ροδιάς μένει ακλάδευτο, εξασθενεί, εμφανίζοντας πυκνή βλάστηση και μειωμένη παραγωγή καρπών.
Ας δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώνουμε τα νεαρά δέντρα ροδιάς και πώς γίνεται το κλάδεμα σε μεγαλύτερα δέντρα περισσότερα νόστιμα και ζουμερά ρόδια κάθε χρόνο.
Στο σημερινό άρθρο για το κλάδεμα της ροδιάς, θα αναφερθούμε στα βασικά είδη κλαδέματος και στην κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε.
1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της ροδιάς;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος που πραγματοποιούνται στην καλλιέργεια της ροδιάς: το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα ροδιάς και το κλάδεμα καρποφορίας στα μεγαλύτερα δέντρα ροδιάς.
Το κλάδεμα καρποφορίας που κάνουμε στα μεγαλύτερα δέντρα ροδιάς γίνεται για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των δέντρων και ικανοποιητική παραγωγή καρπών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς στοχεύει στο να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα στο δέντρο και να επιταχύνουμε την είσοδο του στην παραγωγή καρπών.
2. Πότε κλαδεύουμε τις ροδιές;
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ροδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, καθώς αυτή την εποχή το δέντρο της ροδιάς βρίσκεται σε λήθαργο.
Προτιμούμε να κλαδεύουμε τις ροδιές σε μέρες σχετικά ζεστές και με ήλιο, αποφεύγοντας τη βροχή και την υψηλή υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που μπορεί να προσβάλλουν την καλλιέργεια της ροδιάς.
Αν και το κλάδεμα της ροδιάς γίνεται τον χειμώνα, μπορεί να συμπληρωθεί με διορθωτικές ελαφριές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου που περιλαμβάνουν κυρίως την αφαίρεση παραφυάδων, αλλά και την αραίωση καρπών.
3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα ροδιάς;
Για το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδιάς ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Στα νεαρά δέντρα ροδιάς, κάνουμε το κλάδεμα διαμόρφωσης δίνοντας τους το σχήμα του θάμνου. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε τη φυσική τάση της ροδιάς για θαμνώδη ανάπτυξη και επιτυγχάνουμε ταχύτερη είσοδο στην καρποφορία, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διευκόλυνση καλλιεργητικών εργασιών.
- Επιλέγουμε 3 – 5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς από τον πρώτο χρόνο φύτευσης που σχηματίζουν τη μορφή ανοιχτού κυπέλλου διαθέτοντας ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά όλες τις παραφυάδες της νεαρής ροδιάς, δηλαδή τους βλαστούς που ξεκινούν γύρω από την βάση του κορμού της ροδιάς και εξασθενούν την ανάπτυξή της.
- Αποφεύγουμε να κόβουμε την κορυφή των επιλεγμένων κεντρικών βλαστών της ροδιάς παρά μόνο όταν φθάσουν στα τρία μέτρα περίπου ύψος όπου κόβονται στην άκρη. Άλλωστε αυτό είναι και το επιθυμητό ύψος διαμόρφωσης για τις ροδιές για να έχουν καλή καρποφορία τα επόμενα χρόνια και να συλλέγουμε πιο εύκολα τους καρπούς.
- Κλαδεύουμε πιο χαμηλά τα κλαδιά που ξεκινούν από τους κεντρικούς βλαστούς και φεύγουν πολύ ψηλά, έτσι ώστε οι καινούργιοι βλαστοί να αναπτύσσονται περισσότερο προς τα πλάγια και όχι τόσο κατακόρυφα.
4. Πώς κλαδεύουμε τις ροδιές για πλούσια καρποφορία
Το κλάδεμα καρποφορίας στα μεγάλα δέντρα ροδιάς γίνεται κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή καρπών. Έχει σαν βασικό στόχο τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου και την ανανέωση της καρποφόρας βλάστησης. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε καλό φωτισμό και αερισμό μέσα στο δέντρο που βοηθά στην καλύτερη ποιότητα καρπών και στην αποφυγή ασθενειών.
- Αφαιρούμε αρχικά τους βλαστούς που μπλέκονται στο εσωτερικό του δέντρου της ροδιά και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του.
- Απομακρύνουμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς της ροδιάς, καθώς και τις παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού.
- Κλαδεύουμε στη συνέχεια τους βλαστούς της ροδιάς που έχουν μεγάλο μήκος, μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό. Με αυτόν τον τον τρόπο, ενισχύουμε σημαντικά την καρποφορία της ροδιάς.
- Ανανεώνουμε, αν χρειαστεί, τους γερασμένους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς, κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό για να τονώσουμε την ζωηρότητα της βλάστησης.
5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδιάς
Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε το δέντρο της ροδιάς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για την προστασία από ασθένειες, καθώς και από τις λειχήνες που εμφανίζονται στον κορμό και του βλαστούς της. Επιπλέον, αλείφουμε τις μεγάλες τομές που γίνονται στους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς με ειδική πάστα κλαδέματος.- Για ένα επιτυχημένο και παραγωγικό κλάδεμα της ροδιάς, ακολουθούμε τα βασικά βήματα που αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω: