Η σωστή εποχή για να κλαδέψουμε. Ποια δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα

Χειμώνας και είναι καιρός για κλάδεμα! Το κλάδεμα είναι μία από τις πιο σημαντικές ετήσιες καλλιεργητικές εργασίες που βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να αναπτύξουν νέα βλάστηση και να δώσουν πολλούς καρπούς.

Αντίστοιχα, το κλάδεμα είναι απαραίτητο και στα καλλωπιστικά δέντρα προκειμένου να δυναμώσουν, να βγάλουν φύλλα και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Όταν δεν κλαδεύουμε σωστά και στην κατάλληλη εποχή, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα που μειώνουν την απόδοση των δέντρων μας.

Ό,τι είναι ξερό

Κλαδιά, λουλούδια, φύλλα  που ξεράθηκαν και δε το αφήνουν τα φυτά να μεγαλώσουν και να αναζωογονηθούν.

Ό,τι έχει γυμνά κλαδιά

Αν κόψεις μέρος του γυμνού κλαδιού και με την προϋπόθεση ότι το φυτό είναι υγιές και ζωντανό, τότε σε διάφορα σημεία θα βγάλει φρέσκα φυλλαράκια.

Ό,τι θέλουμε να δώσουμε σχήμα

Κλαδιά που χαλάνε το σχήμα του φυτού και ότι περισσεύει και δεν βοηθά να διατηρήσουμε το σχήμα στους θάμνους και στα δέντρα.

Ό,τι είναι φυλλοβόλο και καρποφόρο

Είναι η σωστή εποχή να κλαδέψουμε για να ενισχύσουμε την καρποφορία και την ανανέωση τους.

Ό,τι τελείωσε η ανθοφορία του

Παράδειγμα το χρυσάνθεμο. Αν το κλαδέψεις θα ξαναπετάξει φρέσκα φύλλα.

Ο χειμώνας είναι γνωστός ως “η εποχή του κλαδέματος” και είναι εν μέρει σωστό, ωστόσο δεν κλαδεύονται όλα τα καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα αυτή την περίοδο. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποια δέντρα κλαδεύουμε τον χείμωνα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές με τις βασικές αρχές για το σωστό κλάδεμα στα δέντρα.

1. Πoια καρποφόρα δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα; Μέσα στον χειμώνα, κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται σε λήθαργο, καθώς ρίχνουν τα φύλλα τους την εποχή του φθινοπώρου. Κατά τη διάρκεια του λήθαργου, τα φυλλοβόλα δέντρα δεν αναπτύσσουν νέα βλάστηση, εφόσον δεν κυκλοφορούν χυμοί στο εσωτερικό τους. Στα φυλλοβόλα δέντρα συμπεριλαμβάνονται αρκετές σημαντικές καλλιέργειες όπως:

η καλλιέργεια της αχλαδιάς – η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, * η καλλιέργεια της βερικοκιάς, * η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, * η καλλιέργεια της καρυδιάς, * η καλλιέργεια της καστανιάς, * η καλλιέργεια της κερασιάς, * η καλλιέργεια της μηλιάς, * η καλλιέργεια της μουριάς, * η καλλιέργεια της ροδακινιάς, * η καλλιέργεια της ροδιάς, * η καλλιέργεια της συκιάς,* η καλλιέργεια της φουντουκιάς. –

Η ιδανική στιγμή για το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου ύπνου τους, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Το κλάδεμα κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου επιτρέπει στο δέντρο να επικεντρώσει την ενέργειά του στην επούλωση και την παραγωγή νέας ανάπτυξης μόλις ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Επιπλέον, το κλάδεμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, καθώς τα έντομα και οι μύκητες είναι λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ν καθυστερήσουμε και κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα μέσα στην άνοιξη, ενδέχεται να παρουσιάσουν εκτεταμένη πτώση ανθέων ή μικρών καρπών, καθώς και να παρατηρήσουμε μία γενικότερη εξάντληση τους.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, είναι η κατάλληλη εποχή για να εφαρμόσουμε, ανάλογα την καλλιέργεια:

το κλάδεμα της αχλαδιάς, * το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, * το κλάδεμα της βερικοκιάς, * το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, * το κλάδεμα της καρυδιάς, * το κλάδεμα της καστανιάς, *το κλάδεμα της κερασιάς, * το κλάδεμα της μηλιάς, * το κλάδεμα της μουριάς, * το κλάδεμα της ροδακινιάς, * το κλάδεμα της ροδιάς, * το κλάδεμα της συκιάς, * το κλάδεμα της φουντουκιάς.