Τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

Συμβουλές για τη σπορά και φύτευση με δέντρα, θάμνους, λουλούδια και λαχανικά που φυτεύουμε αυτή την εποχή. Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας του έτους, μέσα στην καρδιά του χειμώνα και είναι συνήθως γεμάτος από κρύο, παγωνιά, χιόνι και βοριάδες, ιδιαίτερα στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας ή σε τοποθεσίες με υψόμετρο.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι αλκυονίδες μέρες, μία περίοδος καλοκαιρίας, πολύτιμη για να κάνουμε τις απαραίτητες φυτεύσεις και τις εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο.

Μπρόκολο
Μπρόκολο, ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου και απολαμβάνουμε μέσα στον χειμώνα. Αν και πρόκειται για διετές φυτό, το μπρόκολο καλλιεργείται ως ετήσιο, όπως και το κουνουπίδι με το οποίο έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας. Το μπρόκολο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει λίγες θερμίδες, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε προγράμματα διατροφής που στοχεύουν στην απώλεια βάρους.

Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα είναι ένα από τα σπάνια φυτά που σπέρνονται τον Ιανουάριο. Τα σπορόφυτα θα πρέπει να τοποθετούνται σε καταφύγιο σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 18 ° C. Για να μαζέψετε υγιεινά λαχανικά, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαιτεί καλό ηλιακό φως.

Καρότο
Το καρότο ανέχεται την καλλιέργεια ν σπόρο. Θα πρέπει επίσης να βάλετε μια καλή στρώση σάπια φύλλα πάνω τους για να κρατήσει το χώμα ζεστό και δροσερό.

Σπανάκι
Το σπανάκι δεν εκτιμά τη μεγάλη ζέστη της καλοκαιρινής περιόδου. Ευδοκιμούν σε δροσερό περιβάλλον προστατευμένο από τη σκιά. Ο μήνας Ιανουάριος είναι ιδανικός για σπορά αλλά και για συγκομιδή των φύλλων. Το σπανάκι μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα σε βεράντα, οπότε χρειάζεται τακτικό πότισμα για να μην ξεραθεί το φυτό.

μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο και σε γλάστρα. Αν και είναι φυτό ψυχρής εποχής που προτιμά το δροσερό κλίμα, φυτεύεται όλες τις εποχές του χρόνου. –

Κόκκινα φασόλια
Σε εξωτερικούς χώρους η σπορά γίνεται σε αργιλώδες έδαφος, χούμο, συνήθως εμπλουτισμένο με κομπόστ και κατά προτίμηση ελαφρώς αλκαλικό.. Θα επιλέξουμε ένα μέρος σε μερική σκιά, ή ακόμα και σε σκιά στα νότια. Μπορεί επίσης να σπαρθεί σε κουτιά, ζαρντινιέρες και γλάστρες.


Μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά καρποφόρα δέντρα και θάμνους με γυμνόριζα φυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του αμπελιού. Επιπλέον, αυτή την εποχή φυτεύονται όλα τα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς με γυμνόριζα φυτά, καθώς και αρκέτα ακόμα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι.

Ο Ιανουάριος είναι κατάλληλη εποχή για να βάλουμε σπόρους και να φτιάξουμε σπορείο λαχανικών και λουλουδιών για να προετοιμάστουμε τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις μας. Αποφεύγουμε τη φύτευση και τη σπορά λαχανικών απευθείας στον κήπο, καθώς υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να καταστραφούν λόγω παγωνιάς ή να μη βλαστήσουν οι σπόροι.

Τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή την περίοδο είναι ο υάκινθος, η αζαλέα, ο νάρκισσος, το μιγκέ, το χρυσάνθεμο, η πρίμουλα, η μπέλλα και οι μπιγκόνιες.

Ωστόσο την προσοχή συνήθως τραβάνε αυτή την εποχή (και μονό αυτήν!) οι θάμνοι με τα πανέμορφα χρώματα που περνούν τα φύλλα στις άκρες των κλαδιών τους λόγω του κρύου, καθώς και οι πολλοί περίεργοι καρποί τους που συνήθως σχηματίζονται αυτήν την περίοδο.

Για ακόμα πιο πλούσιο άρωμα φυτεύουμε λεβάντα, δεντρολίβανο και φυσικά τους πανέμορφους αυτό τον καιρό αλεξανδρινούς (που ενδεχομένως να δεχτήκαμε σαν δώρο) σε ένα σημείο προστατευμένο από τον υπερβολικό αέρα και το κρύο.