Φρέζια, φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

Η φρέζια χρειάζεται τακτικό πότισμα, αρχικά 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα
Η φρέζια χρειάζεται τακτικό πότισμα, αρχικά 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα

Οι φρέζιες είναι από τα παραδοσιακά και αγαπημένα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων με υπέροχα χρώματα και μοναδικό άρωμα. Θα τις ακούσουμε επίσης ως φρέζες ή φρέζα. Όπως κι αν την πούμε, η φρέζια (Freesia sp.) διαθέτει λεπτό ανθοφόρο βλαστό, ο οποίος φτάνει σε ύψος 40 εκατοστών, με χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα που πάνω του ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα χωνιού.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό είδος υπόγειων βολβών που ονομάζεται κορμός.

Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η φρέζια ανήκει στους βολβούς λουλουδιών που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου. Ως φθινοπωρινός βολβός, ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όπως επίσης τα ζουμπούλια, οι τουλίπες και οι αμαρυλλίδες.

Οι φρέζιες φυτεύονται συνήθως σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να στολίσουν με την έντονη ανθοφορία τους την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας.

Αν έχουμε περισσότερο χώρο, μπορούμε να φυτέψουμε διαφορετικές ποικιλίες φρέζιας ομαδικά σε παρτέρι για να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε τους βολβούς τις φρέζιες και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία και υπέροχο άρωμα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

1. Τι ποικιλίες φρέζιας μπορούμε να φυτέψουμε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φρέζιες με διαφορετικά σχήματα σε έντονα χρώματα όπως κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό.

Ξεχωρίζουν οι δίχρωμες ποικιλίες φρέζιας που διαθέτουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς και υπέροχες διαβαθμίσεις χρωμάτων.

Οι ποικιλίες φρέζιας χωρίζονται σε φρέζιες με μονό ή διπλό άνθος. Οι φρέζιες με μονό άνθος αν και λιγότερο εντυπωσιακές, έχουν πιο δυνατό άρωμα και ειδικότερα η λευκές ποικιλίες.

2. Πότε φυτεύουμε τις φρέζιες και με ποιο τρόπο;

Η φρέζια φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου και σχηματίζει τα υπέροχα λουλούδια της στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την “μυτούλα” του βολβού προς τα πάνω. Φυτεύουμε τους βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών μεταξύ κάθε βολβού φρέζιας.

Η φρέζια αγαπά τον ήλιο, γι’ αυτό διαλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να την φυτέψουμε και να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.

3. Πώς φυτεύονται οι βολβοί της φρέζιας σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε φρέζιες στην αυλή ή το μπαλκόνι μας, επιλέγουμε γλάστρα, πλαστική ή πήλινη, με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Μέσα στη γλάστρα φυτεύουμε 3-4 βολβούς σε αποστάσεις 5-10 εκατοστών ώστε να έχουμε μία πλούσια μονόχρωμη ή πολύχρωμη ανθοφορία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλατιές ζαρντινιέρες για να φυτέψουμε περισσότερους βολβούς.

Γεμίζουμε τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες με φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά που περιέχει περλίτη, ώστε να απομακρύνεται εύκολα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε λίγα χαλίκια στη βάση της γλάστρας για να βοηθήσουμε την αποστράγγιση.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τις φρέζιες σε αυλή ή μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, σε σημείο που να δέχεται πολύ φως και προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους για να μην σπάσουν οι λεπτοί βλαστοί της.

4. Χρειάζονται στήριξη οι φρέζιες για να αναπτυχθούν;

Επειδή το πλήθος των λουλουδιών που σχηματίζει η φρέζια έχει αρκετό βάρος που κάνει το φυτό να γέρνει ειδικά σε μέρη που επικρατούν δυνατοί άνεμο, θα χρειαστεί στήριξη.

Χρησιμοποιούμε ξύλινα ή πλαστικά καλαμάκια για να στηρίξουμε τα φυτά, δένοντας πάνω τους τους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας,

5. Κάθε πότε θέλουν πότισμα οι φρέζιες;

Η φρέζια χρειάζεται τακτικό πότισμα, αρχικά 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και στη συνέχεια 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της.

Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της.

6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στις φρέζιες;

Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της φρέζιας και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα άνθη της προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και να κάνουμε μία επανάληψη μετά από 2 βδομάδες.

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την φρέζια;

Η φρέζια είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Αν παρατηρήσουμε μαύρες κηλίδες στα φύλλα της, θα χρειαστεί να την ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε περίπτωση προσβολής από μελίγκρα, ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή φτιάχνουμε σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Αν δούμε φαγωμένα φύλλα της φρέζιας στον κήπο μας, η πιθανότερη αιτία είναι τα σαλιγκάρια που έχουν επισκεφθεί τα φυτά μας. Ένας οικολογικός τρόπος για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών είναι να ρίξουμε στάχτη γύρω από τη ρίζα των φυτών της φρέζιας.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φρέζιας;

Οι φρέζιες έχουν χαμηλή τιμή στα φυτώρια και μπορούμε εύκολα και οικονομικά να τις προμηθευτούμε νέους βολβούς φρέζιας σε διάφορα χρώματα για να φυτέψουμε.

Αν έχουμε ήδη φρέζιες, αξίζει να διατηρήσουμε τις αγαπημένες μας ποικιλίες φρέζιας φυτεύοντας βολβούς ή σπόρους.

O πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της φρέζιας είναι με τους βολβούς και τα βολβίδια που αναπτύσσονται σταδιακά γύρω από το μητρικό βολβό της φρέζιας.

Ο σπόρος της φρέζιας καθυστερεί μέχρι και 6 μήνες για να βλαστήσει, ενώ για να μας χαρίσει το φυτό την ανθοφορία του μπορεί να περάσουν 2 χρόνια.

9. Πώς αποθηκεύουμε τους βολβούς της φρέζιας για την επόμενη χρονιά;

Αρκετοί που φυτεύουν φρέζιες, προτιμούν να αφήνουν τους ξεραμένους ανθοφόρους βλαστούς της φρέζιας στο χώμα ή στη γλάστρα χωρίς να ποτίζουν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Την περίοδο του φθινοπώρου ποτίζουν ξανά για να φυτρώσουν και πάλι οι βολβοί της φρέζιας. Με αυτό τον τρόπο διακινδυνεύουμε να σαπίσουν οι βολβοί λόγω υπερβολικής υγρασίας και ζέστης την περίοδο του καλοκαιριού.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μόλις ξεραθεί το ανθικό στέλεχος κόβουμε το κοτσάνι της φρέζιας από τη βάση και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα. Τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Στη συνέχεια, αποθηκεύουμε τους βολβούς σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Τοποθετούμε το κουτί σε μέρος χωρίς υγρασία και περιμένουμε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να τους φυτέψουμε ξανά.

10. Κι ένα μυστικό για τη φρέζια

Οι φρέζιες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ως λουλούδια για στολισμό σε βάζο στο σπίτι, στο σαλόνι και στο γραφείο, καθώς εκτός από τα όμορφα χρώματα και το άρωμα, έχουν την ικανότητα να αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάζο με νερό.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: