Γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών και τι κάνουμε για αυτό.

Τι θέλει να μας ένα φυτό όταν ρίχνει τα φύλλα του; Όταν βλέπουμε πεσμένα φύλλα στις γλάστρες και στον κήπο μας είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι πρόβλημα υπάρχει κι αν φροντίζουμε σωστά τα φυτά μας.

Η πτώση των φύλλων συμβαίνει συχνά σε φυτά εσωτερικού χώρου και καλλωπιστικά φυτά όπως ο φίκος μπέντζαμιν, η γαρδένια και η τριανταφυλλιά, σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η λεμονιά, το κουμ κουατ και η ελιά, καθώς επίσης σε αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός και το φασκόμηλο.

Όταν πέφτουν τα φύλλα των φυτών, μειώνεται η φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, η βλαστική ανάπτυξη και ο σχηματισμός λουλουδιών, ενώ παράλληλα μειώνεται η καρποφορία και υποβαθμίζεται η ποιότητα της παραγωγής. Στην περίπτωση των φυτών εσωτερικών χώρου και γενικότερα των καλλωπιστικών φυτών, η πτώση φύλλων μειώνει την καλλωπιστική τους αξία δημιουργώντας ένα άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα που μας δημιουργεί απογοήτευση.

Αρκετές φορές τα φύλλα των φυτών πέφτουν, αφού πρώτα παρατηρούμε κι άλλα συμπτώματα όπως το κιτρίνισμα των φύλλων, το μαύρισμα των φύλλων, το κοκκίνισμα των φύλλων και το στρίψιμο των φύλλων.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών, σε ποιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας. Ποτίζουμε λοιπόν τακτικά τα φυτά με την κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα για να διατηρούνται υγιή, ζωηρά και καταπράσινα χωρίς να χάνουν το φύλλωμα τους. Φροντίζουμε να τοποθετούμε αυτόματο πότισμα στον κήπο μας για να ποτίζονται τα φυτά πιο αποτελεσματικά, ενώ για το σπίτι και το γραφείο μας μπορούμε να επιλέξουμε φυτά εσωτερικά χώρου που θέλουν ελάχιστο πότισμα προκειμένου να τα απολαμβάνουμε πιο ξένοιαστα.

2. Τα φύλλα πέφτουν λόγω υπερβολικής λίπανσης

Θα παρατηρήσουμε πολλές φορές τα φυτά να χάνουν τα φύλλα τους, 1-2 μέρες αφού τους έχουμε προσθέσει λίπασμα. Σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος, και ειδικά λιπάσματα αζώτου όπως η αμμωνία, δημιουργεί πρόβλημα στο φυτό και προκαλεί απότομη πτώση των φύλλων.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βάζουμε τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος για να εξασφαλίζουμε ικανοποιητική ανάπτυξη, ανθοφορία και παραγωγή καρπών. Η χρήση υδατοδιαλυτών και υγρών λιπασμάτων μειώνει τον κίνδυνο να προκαλέσουμε πρόβλημα στα φυτά και να πέσουν τα φύλλα τους.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως έντονη παγωνιά και βοριάδες το χειμώνα, καθώς επίσης σε συνθήκες καύσωνα και ψηλών θερμοκρασιών την εποχή του καλοκαιριού.

3. Τα φύλλα πέφτουν λόγω μειωμένου φωτισμού

Πολλές φορές τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα με αποτέλεσμα να χάνουν τα φύλλα τους.

Για να προφυλάξουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου από την πτώση φύλλων, τα μεταφέρουμε σε σημεία που έχουν ικανοποιητικό φωτισμό χωρίς να δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Για τους χώρους του σπιτιού με μειωμένο φωτισμό, επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά όπως ο ζαμιοκούλκας, η δράκαινα, ο κισσός και ο πόθος.

4. Τα φύλλα πέφτουν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

Αρκετά φυτά είναι ευαίσθητα όταν πέφτει απότομα η θερμοκρασία και χάνουν τα φύλλα τους. Η απότομη πτώση των φύλλων συμβαίνει πολύ συχνά λόγω της παγωνιάς του χειμώνα στις λεμονιές και στις μανταρινιές που έχουμε στον κήπο μας αλλά και σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν πέφτει χαμηλά το βράδυ η θερμοκρασία. Για να προστατέψουμε τα φυτά από το κρύο και τον παγετό, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα για να τα καλύψουμε ενώ παράλληλα προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών με το πότισμα για να τα τονώσουμε και να αντέξουν τις δυσμενείς συνθήκες των χαμηλών θερμοκρασιών.

5. Τα φύλλα πέφτουν λόγω δυνατών ανέμων

Όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι κάθε κατεύθυνσης, αλλά ειδικά βοριάδες και νοτιάδες, τα φυτά ταλαιπωρούνται και χάνουν μέρος του φυλλώματος τους, ειδικά αν τα φυτά δεν είναι δυνατά και εύρωστα. Για τα προστατέψουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε προφυλαγμένα σημεία και τοποθετούμε ειδικά αντιανεμικό στα κάγκελα του μπαλκονιού μας. Στον κήπο, είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε φράχτη με κατάλληλα φυτά, ώστε να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες. Σε περιοχές που επικρατούν έντονοι άνεμοι, επιλέγουμε φυτά ανθεκτικά στον αέρα.

6. Τα φύλλα πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φύλλα των φυτών πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες όπως για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές από τη μελανή κηλίδωση, στις μουσμουλιές από το φουζικλάδιο και στις αχλαδιές από το βακτηριακό κάψιμο. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά και προκαλούν πτώση των φύλλων, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας.

Κι ένα μυστικό για τα πεσμένα φύλλα

Τα πεσμένα φύλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κομπόστ και να βελτιώσουμε το χώμα εμπλουτίζοντάς το με θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως τα φύλλα έχουν πέσει λόγω προσβολής από ασθένεια, αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε στο κομπόστ, τα απομακρύνουμε και τα καίμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από νέες προσβολές.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: