Πώς και Πότε γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι από τα μέσα μέχρι τα τέλη του χειμώνα, όταν οι αχλαδιές βρίσκονται σε λήθαργο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο
Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι από τα μέσα μέχρι τα τέλη του χειμώνα, όταν οι αχλαδιές βρίσκονται σε λήθαργο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο

Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο κλάδεμα. Για να απολαμβάνουμε ζουμερά αχλάδια με υπέροχη γεύση πρέπει να κλαδεύουμε τις αχλαδιές κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της αχλαδιάς αποτελεί ένα σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα για την επίτευξη καλής βλαστικής ανάπτυξης του δέντρου σε συνδυασμό με πλούσια καρποφορία και πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι από τα μέσα μέχρι τα τέλη του χειμώνα, όταν οι αχλαδιές βρίσκονται σε λήθαργο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο, και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης.

Όπως σε όλα τα καρποφόρα δένδρα, το κλάδεμα της αχλαδιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς, και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα ενήλικα δένδρα.

1. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;

Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά κλαδεύεται και διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς, τα επικρατέστερα σχήματα κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης είναι η παλμέτα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράχτης και η ελεύθερη άτρακτος.

Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος στην αχλαδιά, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δύο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο.

Η διαμόρφωση της αχλαδιάς, κατά το κλάδεμα, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, τα πρώτα χρόνια, με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς αυτό συντελεί στην ταχύτερη είσοδο της αχλαδιάς σε καρποφορία.

2. Τι κλάδεμα κάνουμε σε μεγάλα δέντρα αχλαδιάς;

Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα. Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δέντρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται.

Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής σε αχλάδια, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεμα καρποφορίας.

Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

3. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα στις αχλαδιές

Αν το κλάδεμα της αχλαδιάς είναι υπερβολικά ελαφρύ, τότε δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεθος καρπών και απαιτείται εκτεταμένο αραίωμα καρπών. Αντίθετα, αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά αυστηρό, μειώνεται η φυλλική αλλά και η καρποφόρα επιφάνεια της αχλαδιάς σε τέτοιο βαθμό που μειώνεται η παραγωγή.

πηγη_mistikakipou.gr

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: