Home ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ Πώς να αποφύγουμε 7 λάθη που κάνουμε στον κήπο

Πώς να αποφύγουμε 7 λάθη που κάνουμε στον κήπο

Αν τα φυτά μας συχνά δε δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση, ίσως κάνουμε κάποια λάθη στη φροντίδα τους με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται σωστά και να χάνουν τη ζωντάνια τους.

Μπορεί να πέφτουν τα φύλλα, το φυτό μας να μην ανθίζει ή να δείχνει καχεκτικό. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίζονται στα φυτά μας είναι από λάθη που μπορούμε εύκολα να διορθώσουμε.

Από την αλλαγή γλάστρας, μέχρι τη μείωση του ποτίσματος και την προσθήκη λιπάσματος, μικρές αλλαγές στη φροντίδα των φυτών μας μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε άμεσα και να προλαβαίνουμε τα λάθη που κάνουμε τόσο κατά την επιλογή και τη φύτευση των φυτών, όσο και στην περιποίηση τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε για να εξασφαλίσουμε υγιή καταπράσινα φυτά με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

Συνηθισμένα λάθη στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στον κήπο αφορούν το πότισμα, τη φύτευση στη σωστή θέση και την κατάλληλη εποχή, την προετοιμασία του εδάφους για να δεχθεί τα φυτά, την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων και την προστασία των φυτών.

1. Ακατάλληλο πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα, η έλλειψη νερού, τα ακανόνιστα ποτίσματα και η διαβροχή των φύλλων αποτελούν τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων για τα φυτά μας στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Για το σωστό πότισμα λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:

  • Μαθαίνουμε για τις ανάγκες των φυτών σε νερό στα διάφορα στάδια. Αν το φυτό βρίσκεται στη βλαστική ανάπτυξη, στην άνθιση, στην καρπόδεση, στην ωρίμανση καρπών ρυθμίζουμε την ποσότητα και την συχνότητα του ποτίσματος ανάλογα.
  • Προτιμάμε να ποτίζουμε τα φυτά μας με σύστημα σταγόνων που έχει πολλά πλεονεκτήματα για τα φυτά μας, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε νερό
  • Αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα και τα άνθη των φυτών κατά το πότισμα, ειδικά αν είναι μεσημεριανές ώρες και έχει έντονη ηλιοφάνεια, καθώς μπορεί να έχουμε προσβολή από ασθένειες.
  • Ελέγχουμε τακτικά και να ρυθμίζουμε το αυτόματο σύστημα άρδευσης και τον προγραμματιστή και αποφεύγουμε τις μέρες που βρέχει δεν θα πρέπει να ποτίζουμε τον κήπο.
  • Για να έχουμε ένα αποτελεσματικό πότισμα στον κήπο πρέπει να στραγγίζει το χώμα.
  • Όταν φυτεύουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρύπες τρύπες στη βάση για να στραγγίζει το νερό.

2. Φύτευση σε προβληματική θέση

Πολλά προβλήματα δημιουργούνται στον κήπο μας λόγω φύτευσης σε λανθασμένη θέση, καθώς κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε ηλιοφάνεια, θερμοκρασία και αντοχή.

Για τη φύτευση των φυτών στις κατάλληλες θέσεις:

  • Ξεκινάμε επιλέγοντας φυτά με βάση τον χώρο στον όποιο θέλουμε να φυτέψουμε.
  • Ενημερωνόμαστε στα γεωπονικά καταστήματα για τις συνθήκες που ευδοκιμούν τα φυτά που μας ενδιαφέρουν, όσον αφορά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την αντοχή στη ζέστη ή στην παγωνιά.
  • Αν διαθέτουμε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο και το μπαλκόνι μας, επιλέγουμε φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη. Πολλά φυτά δεν αντέχουν την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού και παθαίνουν εγκαύματα.
  • Αν ο κήπος και το μπαλκόνι είναι σε σκιερό σημείο, προτιμούμε φυτά που αντέχουν στη σκια, τα οποία αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερές ή σκιερές θέσεις.
  • Για φυτά που είναι ευαίσθητα στους δυνατούς βοριάδες, φυτεύουμε σε προφυλαγμένα σημεία στο κήπο ή στο μπαλκόνι μας.
  • 3. Φύτευση σε λανθασμένη εποχή

    H φύτευση σε ακατάλληλη εποχή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα στα φυτά. Κάποιες φορές μπορεί να φυτεύουμε αρκετά νωρίς, με ρίσκο να παγώσουν τα φυτά ή πιο αργά με αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν προβλήματα. Οι περισσότερες φυτεύσεις γίνονται την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου και λιγότερο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι. Σχετικά με την εποχή φύτευσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:
    • Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά μας στον κήπο ή να μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Όπως για παράδειγμα την περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες ή την περίοδο του χειμώνα σε έντονη παγωνιά και δυνατούς βοριάδες. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, τα φυτά μας θα υποφέρουν και δεν θα καταφέρουν να ριζώσουν και πιθανότατα θα ξεραθούν.
    • Όταν καλλιεργούμε λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης, πολλές φορές φυτεύουμε πιο νωρίς για να έχουμε πρωιμότητα, αλλά αυτό μπορεί να κάνει ζημιά λόγω της βραδινής παγωνιάς που επικρατεί μέχρι τα μέσα της άνοιξης.
    • Κατά τη φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών, κάποιες φορές λόγω όψιμης φύτευσης, τα λαχανικά δεν καρποφορούν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του επερχόμενα χειμώνα.
    • Στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η καλλιέργεια της συκιάς, η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, καθώς και σε καρποφόρους θάμνους όπως το αμπέλι, το μύρτιλο, το βατόμουρο και το φραγκοστάφυλο, η φύτευση με γυμνόριζα φυτά γίνεται την περίοδο του χειμώνα.
    4. Κακή προετοιμασία του εδάφους

    Αν φυτέψουμε σε σκληρό χώμα στον κήπο δε θα αναπτυχθεί ομαλά το ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν προβλήματα στη βλάστηση με μειωμένη ανθοφορία και παραγωγή καρπών.

    Πριν φυτέψουμε, λοιπόν, είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε το έδαφος για να υποδεχθεί τα φυτά μας.
    • Αφαιρούμε τις πέτρες από τον κήπο και οργώνουμε το έδαφος για να είναι αφράτο και ψιλοχωματισμένο.
    • Εμπλουτίζουμε το χώμα με οργανική ουσία, ενσωματώνοντας χωνεμένη κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα.
    • Συμπληρωματικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εδαφοβελτιωτικά υλικά που βελτιώνουν τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους, κάνοντας το χώμα πιο αφράτο.
    • Η καλή σύσταση στο έδαφος προσφέρει αερισμό στο ριζικό σύστημα των φυτών για να αναπτυχθεί και καλή αποστράγγιση του νερού για να μην σαπίσει.
    • Παράλληλα, παρέχει και στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί η βλάστηση τους, για να ανθίσουν καθώς και για να δώσουν καλή καρποφορία.
    5. Πυκνή σπορά και φύτευση

    Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη κατά την φύτευση φυτών, λαχανικών, καλλωπιστικών και καρποφόρων δέντρων είναι η πυκνή σπορά και φύτευση. Όταν δεν επιλέγουμε τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, τα φυτά αναπτύσσονται πολύ πυκνά καθώς μεγαλώνουν δεν έχουν καλό αερισμό και φωτισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, έντομα και τον τετράνυχο.

    Όταν κάνουμε σπορά σε λαχανικά ή σε καλλωπιστικά, πρέπει να αποφεύγουμε την πυκνή σπορά, γιατί τα φυτά όταν μεγαλώσουν θα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Επίσης, στην περίπτωση της σποράς, όταν τα νέα φυτά φυτρώνουν πολύ πυκνά, είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που αναπτύσσονται.

    6. Ελλιπής και λανθασμένη λίπανση

    H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, αλλά και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος προκαλεί προβλήματα στη βλαστική ανάπτυξη και στην ανθοφορία των καλλωπιστικών φυτών, καθώς και στην παραγωγή καρπών των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων.

    Αντίστοιχα, η υπερβολική ποσότητα προσθήκη λιπάσματος, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και τοξικότητες στα φυτά. Ειδικά η υπερβολική προσθήκη αμμωνιακών λιπασμάτων δημιουργεί καψίματα στην κορυφαία βλάστηση και ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

    Χρησιμοποιούμε κάθε λίπασμα με βάση τις ανάγκες του φυτού και εφαρμόζουμε τη λίπανση στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης του φυτού και στη σωστή ποσότητα. 7. Μειωμένη προστασία από ασθένειες και έντομα Σε όλα τα φυτά κάποια στιγμή μπορεί να εμφανιστούν έντομα ή κάποια ασθένεια. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τους είναι πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας για τυχόν προβλήματα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε νωρίς και να τα διατηρήσουμε υγιή.
  • Για την μειώσουμε τις προσβολές από έντομα όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, ο θρίπας, οι βρωμούσες, ο φυλλοκνίστης, η καρπόκαψα, χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση βιολογικά σκευάσματα όπως τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και ο βάκιλος Θουριγγίας.
    • Για να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες των φυτών όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο, και το φουζικλάδιο, ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα με βάση το χαλκό και το θειάφι.
    • Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα σαλιγκάρια που αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στον κήπο, σκορπίζουμε στάχτη γύρω από τα φυτά.
    Κι ένα μυστικό για τα λάθη που κάνουμε στην κηπουρική

    Η κηπουρική απαιτεί χρόνο και εμπειρία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον υπέροχο κόσμο των φυτών. Ακόμα και ο πιο έμπειρος καλλιεργητής, κάποια στιγμή κάνει λάθη. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

    Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: