Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με διάλυμα χαλκού και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές
Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με διάλυμα χαλκού και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών

Η λεμονιά βρίσκεται στους περισσότερους κήπους και δίνει αρκετά λεμόνια κάθε χρόνο χωρίς οι περισσότεροι να την κλαδεύουν. Κι εδώ γεννιέται η απορία αν η λεμονιά χρειάζεται πραγματικά κλάδεμα ή πρέπει να την αφήνουμε μόνη της να αναπτύσσεται και να δίνει καρπούς.

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους, αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάνε τα χρόνια και το δέντρο της λεμονιάς δεν κλαδεύεται, αυτό σταδιακά εξασθενεί λόγω της πυκνής αδύναμης βλάστησης ενώ γίνεται ευαίσθητο σε προσβολές από ασθένειες όπως η κορυφοξήρα.

Το κλάδεμα λοιπόν αποτελεί σημαντική εργασία στην καλλιέργεια της λεμονιάς, για την ανάπτυξη του φυλλώματος του δέντρου, καθώς και για να μας δώσει περισσότερα λεμόνια. Όμως, λόγω της τάσης της λεμονιάς να αναπτύσσεται πιο ελεύθερα, χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της λεμονιάς, ποια εποχή είναι κατάλληλη για να την κλαδέψουμε καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να τις κλαδέψουμε σωστά και εξασφαλίσουμε πλούσια συγκομιδή λεμονιών.

1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της λεμονιάς;

Όπως στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, και στις λεμονιές διακρίνουμε δύο βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα λεμονιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα λεμονιάς.

  • Κλάδεμα διαμόρφωσης λεμονιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις λεμονιές στα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους και έχει ως βασικό σκοπό να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στο δέντρο της λεμονιάς για να εξασφαλίσει καλή βλάστηση και γρήγορη έναρξη στην παραγωγή καρπών.
  • Κλάδεμα καρποφορίας λεμονιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα λεμονιάς όταν ξεκινήσει η καρποφορία τους συνήθως 4-5 χρόνια μετά την φύτευση. Το κλάδεμα καρποφορίας βοηθά τις λεμονιάς να διατηρήσουν ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια παραγωγή καρπών.

2. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις λεμονιές μας;

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων λεμονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, μέσα στο χειμώνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

Τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα, καθώς η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η κορυφοξήρα και η ανθράκωση.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στις νεαρές λεμονιές;

Τα νεαρά δέντρα λεμονιάς πρέπει να κλαδεύονται τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση για να τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα που είναι συνήθως το κυπελλοειδές σχήμα.

Αν αφήσουμε τις λεμονιές ακλάδευτες, μπορεί να ξεκινήσουν να καρποφορούν πιο νωρίς αλλά στα επόμενα στάδια ανάπτυξης, θα χρειαστούν πολύ αυστηρό κλάδεμα και αυτό θα συντελέσει στη μείωση της παραγωγής σε βάθος χρόνου.

Κατά τα πρώτα χρόνια φύτευσης, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει η διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος της λεμονιάς που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 3-5 κεντρικών βλαστών που ξεκινούν από τον κεντρικό κορμό και πάνε προς τα πάνω για να αποτελέσουν τους κύριους βραχίονες του δέντρου.

4. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις μεγάλες λεμονιές;

Στα μεγάλα δέντρα λεμονιάς, το κλάδεμα πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια για να μας δίνει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μερικές βασικές αρχές και οδηγίες όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

  • Κλαδεύουμε ελαφρά τις λεμονιές αφαιρώντας 10-20% της φυλλικής επιφάνειας των δέντρων. Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε πιο έντονα καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το δέντρο.
  • Διατηρούμε τους κεντρικούς βλαστούς της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που πολλές φορές φεύγουν ψηλότερα από το βασικό σχήμα του δένδρου.
  • Αφαιρούμε μερικούς αδύναμους λεπτούς βλαστούς της λεμονιάς ενώ μικραίνουμε το μήκος σε άλλους πλάγιους βλαστούς για να δυναμώσει η υπόλοιπη βλάστηση του δέντρου.
  • Απομακρύνουμε ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο του φυλλώματος, τους γνωστούς λαίμαργους που μπλέκονται με άλλα κλαδιά επιβαρύνοντας τον αερισμό και παράλληλα εξαντλώντας το δέντρο.
  • Κλαδεύουμε ελαφρά τα χαμηλά περιφερειακά κλαδιά της λεμονιάς, που ονομάζονται ποδιές, καθώς είναι τα πλέον παραγωγικά και μας χαρίζουν μεγάλη καρποφορία.
  • Αφαιρούμε τις ποδιές της λεμονιάς μόνο όταν εξασθενήσουν και πάψουν να είναι παραγωγικές ενώ αφήνουμε άλλες ποδιές που διαθέτουν περισσότερη δύναμη να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της λεμονιάς

Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με διάλυμα χαλκού και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:

πηγη_mistikakipou.gr