Τι είναι τα κίτρινα σημάδια που απλώνονται στα κλαδιά και τον κορμό των δέντρων; Ένα συχνό πρόβλημα που παρατηρούμε σε πολλά καρποφόρα δέντρα είναι κιτρινοπράσινα σημάδια που εμφανίζονται σαν μία λεπτή κρούστα βλάστησης πάνω στα κλαδιά.
Έντονη ζέστη, ακραία ξηρασία ή κρύο, παγετός και χαλάζι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των φύλλων και να κιτρινίσουν, δείχνοντας ότι περνούν στρες, το λεγόμενο υδροθερμικό στρες.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται στην καλλιέργεια της ελιάς, την καλλέργεια του αμπελιού, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της ροδιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και την καλλιέργεια της μανταρινιάς.
To χαρακτηριστικό κιτρίνισμα είναι αρκετά συχνό και σε καλλιέργειες καρποφόρων θάμνων όπως η καλλιέργεια βατόμουρου και η καλλιέργεια φραγκοστάφυλου, καθώς επίσης σε καλλωπιστικά φυτά όπως η αγγελική και η καλλωπιστική δαμασκηνιά.
Όταν λοιπόν ο κορμός και τα κλαδιά των δέντρων εμφανίζουν χαρακτηριστικά σημάδια με κίτρινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα, έχουμε την παρουσία λειχήνων.
Οι λειχήνες αποτελούν ένδειξη ότι τα δέντρα μας δεν είναι υγιή και χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα και προστασία.
Ας δούμε, αναλυτικά, τι είναι οι λειχήνες, τι προβλήματα προκαλούν και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κιτρινίσματα στα κλαδιά για να τα προστατεύσουμε τα δέντρα μας.
Οι λειχήνες είναι πρωτόγονοι συμβιωτικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα φύκι και ένα μύκητα, οι οποίοι αναπτύσσονται μαζί. Ο μύκητας τρέφεται από τo φύκι λόγω φωτοσύνθεσης, ενώ το φύκι τρέφεται με ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τον μύκητα.
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, σε καλλιέργειες που δεν φροντίζονται και δεν κλαδεύονται οι λειχήνες έχουν εκτεταμένη εμφάνιση.
Τι πρόβλημα δημιουργούν τα κιτρινίσματα σε κλαδιά και κορμούς των δέντρων;
Οι λειχήνες αν και αναπτύσσονται πάνω στους κορμούς και στους βραχίονες των δένδρων δεν δημιουργούν αρχικά ζημιά στις καλλιέργειες, καθώς δεν απομυζούν χυμούς από τα φυτά. Βέβαια, σε δεύτερο επίπεδο, οι λειχήνες δεν συντελούν στην καλή υγεία, την ανάπτυξη και την καρποφορία των δέντρων στον κήπο μας.
Συγκεκριμένα, δημιουργούν ευαισθησία σε δευτερογενείς προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες στους κορμούς και στα κλαδιά των δέντρων.
Πώς αντιμετωπίζουμε τα κιτρινίσματα σε βλαστούς και κορμούς;
Για να απομακρύνουμε τα κιτρινίσματα των λειχήνων από τους από τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το υπερμαγγανικό κάλιο. Κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό των δέντρων είναι στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και των θάμνων. Παράλληλα, με το κλάδεμα των δέντρων, μπορούμε να αφαιρέσουμε μέρος της βλάστησης που έχει εμφανίζει τα κιτρινίσματα των λειχήνων.
Κλαδεύοντας τακτικά κάθε χρόνο τα δέντρα και αντιμετωπίζοντας τα ανεπιθύμητα ζιζάνια στον κήπο, πετυχαίνουμε συνθήκες μειωμένης υγρασίας και καλύτερου αερισμού, κάτι που συντελεί στον περιορισμό της εμφάνισης λειχήνων.
Κι ένα μυστικό για τα κιτρινίσματα στα καρποφόρα δέντρα Ψεκάζοντας τα δέντρα για τις λειχήνες και τα κιτρινίσματα, συγχρόνως, τα προστατεύουμε από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες φυτών όπως η καρκίνωση σε ελιά και η κορυφοξήρα σε λεμονιά και εσπεριδοειδή. –