Η άμμος είναι ένα από τα βασικά συστατικά που βρίσκονται στο έδαφος και έχει πολλές πρακτικές χρήσεις στην κηπουρική.
Όλα τα εδάφη περιέχουν στη σύστασή τους νερό, αέρα, οργανική ουσία και το ανόργανο μέρος που χωρίζεται σε άμμο, ιλύ και άργιλο.
Η σύσταση ενός εδάφους καθορίζει την ποσότητα του νερού και των θρεπτικών που μπορεί να συγκρατήσει, καθώς και την ευκολία ανάπτυξης των φυτών.
Τα εδάφη που περιέχουν μεγάλη ποσότητα κόκκων άμμου ονομάζονται αμμώδη. Χαρακτηρίζονται ως “ελαφρά”, καθώς διαθέτουν καλό αερισμό και στεγνώνουν γρήγορα. Στα αμμώδη εδάφη, το ριζικό σύστημα των φυτών αναπτύσσεται καλύτερα, ωστόσο το νερό απομακρύνεται ευκολότερα με αποτέλεσμα τα φυτά να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.
Τα εδάφη που περιέχουν μικρή ποσότητα άμμου είναι αρκετά σφικτά και βαριά, ονομάζονται αργιλώδη και χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο. Τα αργιλώδη εδάφη είναι συμπαγή, δεν έχουν καλό αερισμό και δυσκολεύουν την ανάπτυξη των ριζών.
Εκτός από την άμμο που υπάρχει ήδη στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμμο σε καλλιέργειες λαχανικών, σε αρωματικά φυτά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα.
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την άμμο στην κηπουρική και ποιες πρακτικές χρήσεις έχει στα φυτά του κήπου μας.
Ποιες είναι οι χρήσεις της άμμου για τα φυτά του κήπου μας;
H άμμος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση συμπαγών εδαφών με σφικτό χώμα, για την παρασκευή ελαφρών μειγμάτων για γλάστρες, καθώς επίσης για τη ριζοβολία μοσχευμάτων καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων.
Χρησιμοποιούμε άμμο ποταμίσια για τα φυτά του κήπου μας και αποφεύγουμε την άμμο από τη θάλασσα. Η ποταμίσια άμμος δεν περιέχει άλατα και είναι κατάλληλη για χρήση στην κηπουρική.
1. Χρησιμοποιούμε άμμο για βελτίωση του εδάφους
Η άμμος χρησιμοποιείται ως υλικό εδαφοβελτίωσης για να γίνει πιο αφράτο το έδαφος του κήπου μας όταν είναι πολύ συμπαγές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε καλλιέργειες βολβωδών λαχανικών για να επιτύχουμε καλύτερη παραγωγή καρπών, όπως στην καλλιέργεια παντζαριού, στην καλλιέργεια καρότου, στην καλλιέργεια κρεμμυδιού, στην καλλιέργεια σκόρδου και στην καλλιέργεια πατάτας.
Πριν τη φύτευση γκαζόν, προσθέτουμε άμμο στο έδαφος για να αφρατέψει το χώμα, να μπορέσει να φυτρώσει ο σπόρος του γκαζόν και να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα. Επίσης, η προσθήκη άμμου βοηθά ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση του εδάφους κατά το πότισμα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στο γκαζόν.
2. Φτιάχνουμε μείγματα χώματος για γλάστρες με άμμο
Η άμμος αποτελεί βασικό συστατικό των μιγμάτων χώματος για γλάστρες και ζαρντινιέρες μαζί με τύρφη, κομπόστ, κοπριά και περλίτη. Η προσθήκη άμμου στο φυτόχωμα γίνεται σε μικρό ποσοστό συνήθως 10%, βοηθά στον καλύτερο αερισμό του εδαφικού υποστρώματος και στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού μετά το πότισμα ώστε να μην έχουμε υπερβολική υγρασία.
Σε κάποιες περιπτώσεις, σε μπαλκόνια ή αυλές που είναι εκτεθειμένα σε αέρα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη περιεκτικότητα άμμου στα μείγματα, για να έχουν μεγαλύτερο βάρος και να μην παρασύρονται ή πέφτουν οι γλάστρες με τους δυνατούς ανέμους.
3. Χρησιμοποιούμε άμμο για να ριζώσουν μοσχεύματα φυτών
Η άμμος χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε φυτώρια για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με τη μέθοδο των μοσχευμάτων. Συγκεκριμένα, σε ειδικούς χώρους των φυτωρίων, τα ριζωτήρια, γίνεται φύτευση μοσχευμάτων καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων μέσα σε άμμο για να ριζώσουν ενώ ποτίζονται με σύστημα υδρονέφωσης.
Οι καλλιεργητές και οι φυτωριούχοι αμπελιού, τοποθετούν μοσχεύματα αμπελιού μέσα σε άμμο στα τέλη του χειμώνα για να ριζώσουν και να δημιουργήσουν καινούρια φυτά αμπελιού που θα φυτέψουν στο χωράφι τους μέσα στην άνοιξη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται στρωμάτωση.
Κι ένα μυστικό για τη χρήση της άμμου στον κήπο μας
H άμμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την σπορά λαχανικών στον κήπο μας. Ανακατεύουμε τους σπόρους των λαχανικών μέσα σε άμμο, ειδικά αυτούς που έχουν μικρό μέγεθος σπόρων, ώστε να μπορέσουμε να τους σπείρουμε αραιότερα ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα τα κηπευτικά μας.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: