Πώς χρησιμοποιούμε την ελαφρόπετρα στην κηπουρική

Ελαφρόπετρα, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό που βοηθάει στον αερισμό του εδάφους και την καλύτερη στράγγιση του νερού.

Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό με ηφαιστειογενή προέλευση, που έχει σημαντικές εφαρμογές στον γεωργικό τομέα και στην κηπουρική ως υλικό εδαφοβελτίωσης.

Η ελαφρόπετρα βελτιώνει τις φυσικές ιδιότητες στο χώμα, καθώς το κάνει πιο αφράτο, εξασφαλίζει καλό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας των φυτών, συγκρατεί υγρασία, ενώ παράλληλα βοηθά στην απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα.

Eκτός από την ελαφρόπετρα, υπάρχουν κι άλλα φυσικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στην κηπουρική ως εδαφοβελτιωτικά υλικά με παρόμοιες ιδιότητες, όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, ο καολίνης και ο ατταπουλγίτης.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει η ελαφρόπετρα στην κηπουρική και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στα φυτά μας, ώστε να την χρησιμοποιήσουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε υγιή φυτά με πλούσια βλάστηση και υπέροχη ανθοφορία.

Πώς χρησιμοποιείται η ελαφρόπετρα στα φυτά και στις καλλιέργειες

Η ελαφρόπετρα κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη κόκκων, διαμέτρου 2-3 χιλιοστών ως 3-4 εκατοστά.

Οι φυσικές ιδιότητες της ελαφρόπετρας αξιοποιούνται στην κηπουρική και τη γεωργία γεωργία για τις ανάγκες των φυτών: α) ως συστικό σε φυτόχωμα, β) ως βάση αποστράγγισης σε γλάστρες, γ) ως υλικό εδαφοβελτίωσης και δ) ως υπόστρωμα υδροπονικών καλλιεργειών.

Ελαφρόπετρα στον κήπο
Ελαφρόπετρα, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό

1. Ελαφρόπετρα ως συστατικό σε φυτοχώματα

Η ελαφρόπετρα αποτελεί πρώτη ύλη σε αρκετά φυτοχώματα που κυκλοφορούν στην αγορά και προμηθευόμαστε για να γεμίσουμε γλάστρες και ζαρντινιέρες μας. Στο φυτόχωμα, η ελαφρόπετρα συνήθως περιέχεται μαζί με τύρφη, κομπόστ, κοπριά και περλίτη σε διάφορες αναλογίες ανάλογα τη χρήση τους ως υποστρώματα φύτευσης.

Χρησιμοποιούμε ελαφρόπετρα μικρού κόκκου στο φυτόχωμα για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως υλικό. Η χρήση της ελαφρόπετρας στα υποστρώματα φύτευσης προσφέρει καλύτερο αερισμό της ρίζας των φυτών, καλή αποστράγγιση του νερού και σημαντική μείωση του συνολικού βάρους στις γλάστρες.

Θα συναντήσουμε την ελαφρόπετρα τόσο σε φυτοχώματα ερασιτεχνικής χρήσης, αλλά και σε φυτοχώματα που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά στα φυτώρια για την παραγωγή λαχανικών και ανθοκομικών φυτών.

Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αφράτο φυτόχωμα χρησιμοποιώντας ελαφρόπετρα για να γεμίσουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες της αυλής της βεράντας και του μπαλκονιού μας, ανακατεύοντας τύρφη, κομπόστ, περλίτη και ελαφρόπετρα σε αναλογία 7:1:1:1.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

2. Ελαφρόπετρα ως βάση αποστράγγισης σε γλάστρες

H ελαφρόπετρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε μία στρώση αποστράγγισης στη βάση των γλαστρών και των ζαρντινιέρων για να απομακρύνεται πιο εύκολα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα και να μην σαπίζει το ριζικό σύστημα των φυτών.

Για αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούμε ελαφρόπετρα μεγαλύτερου κόκκου, με διάμετρο τουλάχιστον 1 εκατοστού. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση ελαφρόπετρας υπερτερεί της προσθήκης χαλικιών ή βότσαλου, καθώς είναι πολύ ελαφρύ υλικό που κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση για τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

3. Ελαφρόπετρα ως υλικό εδαφοβελτίωσης

Η ελαφρόπετρα είναι ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό που ενσωματώνεται στο έδαφος με σκάλισμα ή όργωμα πριν την φύτευση για να βελτιώσει βαριά εδάφη και να τα κάνει πιο αφράτα και κατάλληλα για καλλιέργεια.

Η προσθήκη της ελαφρόπετρας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και είναι ιδανική για καλλιέργειες λαχανικών, αρωματικών φυτών και καρποφόρων δέντρων.

Ειδικά πριν τη σπορά και φύτευση γκαζόν, η ενσωμάτωση ελαφρόπετρας στο χώμα βοηθά σημαντικά να αναπτυχθεί καλύτερα ο χλοοτάπητας. Η προσθήκη ελαφρόπετρας βελτιώνει τον αερισμό στο ριζικό σύστημα του γκαζόν και στην αποστράγγιση του νερού, περιορίζοντας την προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

4. Ελαφρόπετρα ως υπόστρωμα σε υδροπονικές καλλιέργειες 

Η ελαφρόπετρα μέσα σε ειδικούς σάκους αξιοποιείται εκτεταμένα σε υδροπονικές καλλιέργειες ως υπόστρωμα φύτευσης λαχανοκομικών και ανθοκομικών φυτών, καθώς είναι αδρανές υλικό, έχει ουδέτερο pH και βοηθά στη στήριξη του ριζικού συστήματος των φυτών που καλλιεργούνται στο υδροπονικό υπόστρωμα.

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις της ελαφρόπετρας

Εκτός από τις γεωργικές χρήσεις, η ελαφρόπετρα έχει ευρεία χρήση σε οικοδομικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, λόγω της χαμηλού ειδικού βάρους, της μηχανικής αντοχής, των θερμομονωτικών ιδιοτήτων καθώς και την αντοχή της στη φωτιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου: